Diari La Veu del País Valencià
CCOO i UGT celebren el seguiment de la vaga feminista en el sector públic, les grans empreses i els mitjans de comunicació

VALÈNCIA. Les primeres hores d’aquest 8 de Març han deixat ja “aturades importants” en algunes de les principals empreses situades al País Valencià. Per exemple a la Ford o a la fàbrica de Danone, on als torns de nit i en les primeres hores del dia el seguiment ja ha sigut “important”. També hi ha hagut un seguiment destacat en el sector sanitari i als mitjans de comunicació i en el sector públic.

Així ho han explicat Cloti Iborra, secretaria de la Dona de CCOO-PV, i Pilar Mora, secretària d’Igualtat de Gènere en UGT-PV. Aquests dos principals sindicats de classe han convocat per a aquest divendres aturades de dues hores en la indústria i de 24 hores en alguns sectors, com en el dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, han anunciat que presentaran un recurs contra els serveis mínims interposats per À Punt.

Tot i que han lamentat que el seguiment al sector serveis ha sigut mínim, consideren que enguany la incidència de les mobilitzacions serà inclús superior al de l’any passat. “La sensació és positiva; la Ford, que és una empresa puntera, en el seu torn de nit ja ha fet aturades de manera massiva, i empreses feminitzades com les citrícoles estan fent un seguiment important”, assenyala Pilar Mora, que assegura que “en Sanitat les aturades han sigut també important”.

Per la seua banda Cloti Iborra assegura que “encara continuen sumant adhesions a la vaga”. “En Ports, Oci, Mitjans de Comunicació i en l’Administració Pública el seguiment és molt important. En el sector privat és més dificultós perquè la precarietat i vulnerabilitat en eixos sectors és més gran”, ha lamentat, per a afegir que “en tot cas les principals empreses on és més fàcil organitzar-se sí que estan fent aturades”.

Els dos sindicats majoritaris han convocat una manifestació que ha eixit a les 12.00 hores de les torres de Serrans, i que ha recorregut el centre de la ciutat de València fins a la Delegació de govern espanyol. Aquesta mobilització ha sigut la més important convocada per CCOO i UGT al País Valencià, però s’ha replicat en les principals ciutats valencianes. Centenars de persones de totes les edats han marxat al ritme d’una batucada i dels càntics feministes que entonaven les sindicalistes. S’han aturat davant el palau de la Generalitat, a la plaça de l’Ajuntament i a la Delegació de govern espanyol, on ha acabat la concentració.

Les representants sindicals han demanat a la població que secunde la vaga perquè siga “un èxit”, i han demanat també una participació important en les eleccions per a frenar l’extrema dreta amb partits que dissenyen el seu programa electoral amb perspectiva de gènere. En aquesta línia, Mora ha recalcat que cal continuar lluitant “contra la bretxa de gènere” i contra la supressió o reducció de drets ja adquirits i, al mateix temps, ha acusat la “dreta tradicional” de ser “còmplices” dels plantejaments retrògrads de l’extrema dreta.

Per la seua banda, Intersindical Valenciana qualifica d’èxit la jornada de vaga general feminista de 24 hores i considera que, més enllà del típic ball de xifres que caracteritzen aquestes convocatòries, l’aturada ha estat seguida per milers de dones, també molts homes, i que “ha servit per a visualitzar una situació de desigualtat amb què cal acabar”.

En un comunicat, el sindicat ha destacat el gran seguiment de la mobilització en el sector públic –especialment en l’educació no universitària, on ha sigut del 50%–, la paralització total de les universitats valencianes, el seguiment massiu a la sanitat pública malgrat els serveis mínims, al conjunt de les administracions i empreses públiques i mitjans de comunicació, i un menor seguiment en les empreses privades en general, encara que ha estat molt seguida als grans centres de treball com la Ford.

A més, Intersindical Valenciana valora que les places i carrers de la quasi totalitat dels pobles i ciutats valencianes s’han omplit de dones, des de primera hora, per a reivindicar els seus drets laborals i socials i la plena igualtat en tots els àmbits socials.

Seguiment en ensenyament

La Conselleria d’Educació ha fixat el seguiment de la vaga del 8 de març per part de les professores en un 20,10 per cent, mentre que els sindicats augmenten el percentatge fins al 50%.

Segons la Conselleria, a la demarcació d’Alacant el seguiment ha sigut del 19,26% de les professores, a la de Castelló, del 18,47%, i a la de València, del 21,11%.

El sindicat Comissions Obreres ha assegurat que la vaga feminista ha parat els centres educatius i que el seguiment ha sigut del 40 per cent.

Segons UGT, en la majoria de centres públics d’Educació sols s’han cobert els serveis mínims.

L’STEPV ha qualificat d'”èxit rotund” el seguiment de la vaga, que ha arribat al 50 per cent. Intersindical Valenciana ha destacat la “paralització total” de les universitats valencianes.

La Universitat de València ha assegurat que el seguiment de la vaga ha sigut del 85 per cent en el cas dels estudiants, del 45 per cent del personal docent i investigador i del 67% del personal d’administració i serveis.

Comparteix

Icona de pantalla completa