Diari La Veu del País Valencià
PPCV i Ciutadans es barallen per a veure qui ha fet més per no fomentar el valencià a l’escola

VALÈNCIA. El candidat de Ciutadans a la Generalitat, Toni Cantó, ha acusat la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, de mentir quan aquesta ha afirmat aquest dijous en un programa de TVE que el seu partit “defén la llibertat educativa” de les famílies valencianes per a “triar com educar els seus fills” i que, per tant, els populars, “no” faran del coneixement del valencià “un requisit per a la funció pública“.

Cantó ha retret les afirmacions de Bonig sobre el paper que ha de tindre la llengua pròpia al País Valencià. El líder de Cs li respost a través de Twitter: “La imposició lingüística la començàreu vosaltres”. “El 2002 fixàreu l’acreditació del valencià en Primària. El 2013, María José Català [aleshores consellera d’Educació] estengué el requisit als professors d’FP i Secundària”. I ha acabat advertint als populars que “d’aquella pols del PP venen aquests fangs del tripartit”.

Al debat en castellà a les xarxes socials sobre el foment del valencià en l’escola que ha encetat Toni Cantó s’ha unit l’actual candidata a l’Alcaldia de València i aleshores responsable d’Educació María José Català, qui ha volgut defensar la gestió de la llengua pròpia que va fer el govern de Camps.

“Parlem d’educació amb coneixement i sense postureig. Imposar el requisit en la funció pública no és el mateix que acreditar tot el professorat en valencià, castellà i anglés per a poder tindre un sistema plurilingüe real que prioritze la tria dels pares”, ha respost Català.

La popular ha recordat a Cantó que “el Decret 127/2012 (el PP) va eliminar la immersió lingüística i va facilitar la tria de les famílies”. “Ciutadans no ha estat aquests tres anys combatent el sectarisme de l’educació als tribunals. Nosaltres, sí; on estaves tu?”, ha afegit la candidata a l’Alcaldia de València.

A la brega lingüística entre Català i Cantó per atribuir-se qui ha fet més per a frenar l’ús del valencià s’ha unit la portaveu adjunta de Ciutadans a les Corts Mercedes Ventura, qui, també en castellà, ha advertit que “el requisit lingüístic imposat pel PP va acomiadar centenars de professors interins. Vosaltres sou els únics responsable de les penúries d’aquests interins per voler aplicar un requisit lingüístic” i ha defensat que el seu partit “és l’únic que va traure aquest requisit lingüístic. La nostra iniciativa va contribuir al fet que interins amb més de 30 anys d’experiència tornaren a treballar en el sistema educatiu. Va acabar amb aquesta discriminació imposada pel PP”.

Comparteix

Icona de pantalla completa