Castelló de la Plana inaugura una ruta que recorre nou punts d'interés entorn de l'antiga muralla medieval

L'itinerari estrenat aquest dimarts, que discorre pels carrers del centre, "ajuda a reconstruir el passat" de la ciutat
5 març 2019 17:43h
Restes de la torre dels Alçaments a l'actual plaça de les Aules de Castelló de la Plana. / JOANBANJO

CASTELLÓ DE LA PLANA. La Regidoria de Cultura de Castelló de la Plana ofereix des d'aquest dimarts un nou itinerari dins de l'oferta del Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC), la ruta de la Muralla Medieval, un itinerari pel centre de la ciutat que recorre nou punts d'interés situats al voltant de l'antiga muralla, construïda entre el segle XIII i el segle XVIII, que envoltava la ciutat des de la plaça Hernán Cortés fins al carrer d'Antoni Maura.

Amb aquest itinerari, ja són tres les rutes oferides des del MUCC que ajuden a reconstruir el passat de la ciutat, segons detalla l'Ajuntament de Castelló de la Plana en un comunicat.

La ruta comença a la plaça Hernán Cortés, on se situava la Torre del Migdia i va ser l'inici de la vila de Castelló. La Ballesteria, situada a la mateixa plaça, era considerat un espai important en la vida quotidiana de l'antiga ciutat, ja que al costat se situa el carrer dels Pescadors, tercer punt del recorregut, i on vivia la major part de la gent que es dedicava a l'ofici.

El quart punt de la ruta és el Portal i el carrer de l'Aigua, que es diu així perquè era el portal de la vila que s'obria a l'horta de la Séquia Major. A continuació es troben les restes de la muralla, a la plaça Cardona Vives, on s'han descobert restes soterrades dels fonaments de la muralla. Seguidament, al costat d'aquest punt se situa l'Església Convent dels Agustins (carrer de Gràcia i carrer Major), edifici finalitzat en el XVI i que destaca pel seu sistema constructiu.

La Torre de Sant Pere o dels Alçaments, a l'actual plaça de les Aules, formava part de l'última ampliació del recinte emmurallat medieval de Castelló cap a l'any 1386. A continuació, al carrer d'Enmig, es pot trobar el portal de la Puríssima, on està situat un taulell amb la data simbòlica de l'enderroc de la muralla de la vila.

Com a colofó, el carrer Antoni Maura i el carrer Mealla van albergar el barranc del Canyaret, que feia de fossat de la muralla, existent fins al segle XIII.

Dues opcions per a fer la visita

Hi ha dues opcions per a fer la visita, de forma autoguiada amb plànol digital o amb la guia en paper, que s'haurà de sol·licitar a l'oficina Tourist Info. Per a visites guiades, caldrà consultar en info@mucc.es.

Totes les visites són gratuïtes, accessibles i disposen d'un panell explicatiu a l'inici de l'itinerari i nou punts d'interés, set senyalitzats amb plaques numerades a terra, i dos panells interpretatius. La durada de la ruta és de 60 minuts.

next