Diari La Veu del País Valencià
Carmen Amoraga: Si la intervenció de PichiAvo s’haguera fet a Berlín estaríem tots al·lucinant

VALÈNCIA. La darrera exposició del Centre del Carme a càrrec de PichiAvo i el col·lectiu TFK Crew i que ocupa les parets del claustre renaixentista i la sala Refectori compleix amb la Llei de Patrimoni de la Generalitat i “compta amb el vistiplau” del consell científic. Per tant, les crítiques i la denúncia que va anunciar la setmana passada el sindicat UGT contra el director gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, per haver permés la intervenció dels artistes urbans en un edifici catalogat com a Bé d’Interés Cultural (BIC) només s’atén a “opinions estètiques”, ha sostingut aquest dimarts la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga.

El Centre del Carme vol repetir enguany l’èxit que va suposar en 2018 l’exposició d’Okuda, un dels artistes de la falla municipal de València, al centre cultural. Per això, de nou s’ha programat una mostra amb els artistes urbans que han creat el monument: el tàndem valencià PichiAvo. La intervenció suposava, a més de les peces exposades a la sala Refectori, un grafit de mil metres quadrats en les parets del claustre renaixentista.

L’acció va suposar l’anunci d’una denúncia per part d’UGT, que argumentava que “no pot considerar-se art” aquests grafits i, a més, la considerava una agressió al patrimoni. Tanmateix, Amoraga ha dit que no li consta que aquesta denúncia haja arribat. En aquest sentit, la directora general de Cultura i Patrimoni ha recordat que s’han realitzat 14 pintades anteriors sobre les parets que actualment acullen el grafit de PichiAvo i TFK Crew. “És una paret que es va pintar de verd i, després, de roig i ningú va protestar”, ha defensat Amoraga, qui ha assegurat que la intervenció no ha tocat cap columna ni element decoratiu, sinó que s’ha limitat a la paret.

En tot cas, l’Institut Valencià de Conservació i Recuperació de Bens Culturals (IVACOR) també pot certificar que “no hi ha cap agressió” sobre una paret que amb l’exposició d’Evreka seria la quinzena vegada que es pinta –de fet, el 19 de març, coincidint amb el final de les Falles, el Centre del Carme tornarà el mur a l’estat original–, és a dir, que “es va pintar en parets ja pintades”, ha explicat Amoraga.

“El Centre del Carme és el lloc adequat per a fer aquesta i altres exposicions”, ha defensat la directora general, i ha afegit que si la intervenció no haguera acomplit amb els criteris sobre protecció de patrimoni “no s’haguera permés”. Per tant, amb l’aval del comité científic i amb el compliment de la llei, Amoraga ha considerat les protestes com a “crítiques estètiques”, perquè el grafit “no incita a fer res”. De fet, a conclòs: “Si l’exposició de PichiAvo s’haguera fet a Berlín estaríem tots al·lucinats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa