Diari La Veu del País Valencià
Cantó torna a acusar À Punt de partidista poc després que Cs participe en un programa en ‘prime time’

VALÈNCIA. El candidat de Ciutadans (Cs) a la Generalitat ha fet una passa més enllà sobre À Punt. Aquest dilluns, Toni Cantó ha tornat a acusar la televisió pública de ser partidista i lamenta que “Compromís estiga utilitzant À Punt com una eina de propaganda sense cap mena de control”. El líder de Cs ha fet aquesta afirmació hores després que la portaveu del partit taronja a les Corts, Mercedes Ventura, participara junt amb representants del PSPV, del PPCV, Compromís i Podem en l’espai A tu que t’importa?, que va emetre aquest diumenge la cadena pública en prime time. Ara, però, l’acusació reiterada de l’actor ha inclòs l’anunci que, si governa, la tancarà, i ha aprofitat per a demanar la dimissió de la directora general de l’ens, Empar Marco.

No és la primera vegada que Cantó acusa la televisió pública de partidista. De fet, el candidat de Cs a la Generalitat ho va fer en directe el passat 11 de març mentre estava sent entrevistat en Les notícies de la nit de la televisió d’À Punt. Aquesta no era la primera vegada que titllava la cadena de no ser equànime. En el programa El matí À Punt va traslladar amb unes formes que ratllaven la mala educació que la cadena estava al servei dels interessos partidistes de l’ens radiotelevisiu públic. En els tres casos, el pronunciament de Cantó es produeix o bé quan la tele li dona cobertura –entrant en directe o durant una entrevista– o bé poc després que algun representant del seu partit participe en un espai junt amb els altres portaveus com va ser el cas d’A tu que t’importa?, el programa que va emetre aquest diumenge en prime time À Punt sobre actualitat política.

Aquest dilluns, Cantó ha declarat que “el Consell no ha vetlat perquè la radiotelevisió pública complira amb la seua vertadera funció, que és la d’oferir uns continguts transversals i de qualitat, completament despolititzats i que serviren per a vertebrar la Comunitat Valenciana”. Tanmateix, aquest diumenge, 7 d’abril, Mercedes Ventura responia preguntes de la ciutadania en el programa presentat per Jèssica Crespo junt amb Fran Ferri de Compromís, Jorge Bellver del PPCV, José Muñoz del PSPV i Antonio Estañ de Podem.

De fet, Ciutadans va seguir amb interés la participació de Ventura en el programa d’À Punt, ja que a través del Twitter la formació taronja va compartir les intervencions de la seua representant en el programa, que, fins i tot, va arribar a ser tendència a la xarxa social durant l’emissió aquest diumenge.

Cantó compara À punt amb 7 TV de la Regió de Múrcia

Per altra banda, Cantó ha exigit la dimissió de la directora general d’À Punt, Empar Marco, perquè Ciutadans considera que els ingressos per publicitat d’À Punt han sigut “un fracàs total”. “És increïble que, dels quatre milions d’euros que exigia el contracte programa el 2018, la cadena només haja sigut capaç d’aconseguir-ne poc més de 800.000, un 20% de l’estimat”, ha declarat el candidat de Cs.

En aquest sentit, el líder de Cs ha comparat el pressupost d’À Punt –55 milions d’euros– amb el cost de les televisió de Múrcia, Astúries i Extremadura, cadenes que “tenen un pressupost molt més ajustat i realista, de 15, 20 o 24 milions respectivament”. Tanmateix, Cantó no ha valorat la diferència demogràfica entre els quatre territoris: el País Valencià, Múrcia, Astúries i Extremadura, ja que, en la divisió del cost entre els habitants del territori valencià, s’observa que el servei públic li resulta més barat a cada ciutadà valencià. A més, en el cas de 7 TV de la Regió de Múrcia la cadena no és completament de gestió pública, sinó que és una concessió.

Pel que fa a la cadena murciana, és més barata que la valenciana i la madrilenya, però el model de gestió d’aquests mitjans no és totalment públic, amb la qual cosa no és equiparable amb la resta d’autonomies. La televisió de Múrcia és de gestió indirecta per concessió i el seu actual gestor és el Grupo Secuoya. El pressupost per a enguany ascendeix a 15 milions, dels quals 10 corresponen a Secuoya i els altres 5 a l’assignació del govern de Múrcia per a la ràdio pública i els serveis administratius de la televisió.

La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) costa a cada valencià 11,08 euros a l’any i és la segona més barata de les principals radiotelevisions autonòmiques de l’Estat. Només l’Ente Público Radiotelevisión Madrid, amb una subvenció pública de 69,8 milions el 2015, costa menys que la CVMC: cada madrileny gasta 10,79 euros per a finançar Telemadrid, informava la CVMC en agost del 2017.

Però, a més, la mateixa televisió valenciana recordava, amb les primeres dades d’audiència que es coneixien a finals del 2018, que À Punt té un pressupost de 55 milions d’euros i “una audiència objectiva de quasi 5 milions de valencians i valencianes, la qual cosa suposa una despesa per habitant d’11,13 euros, la més barata de l’estat espanyol”. En aquest sentit, esmentaven el cas de la televisió d’Aragó, “considerada de les més productives i el cost de la qual ascendeix a 36,16 euros per habitant”.

Si els valencians paguen poc més d’11 euros a l’any per À Punt, els asturians paguen un poc més per la seua televisió pública, fins als 19,32 euros a l’any, i els extremenys paguen més de 20 euros cada any per la seua cadena.

Cantó, això no obstant, ha recordat aquest dilluns que “Cs sempre ha estat vigilant perquè À Punt fora un mitjà sostenible, especialment en el que a pressupost i plantilla es refereix, i no es convertira en una nova i insostenible Canal 9”. El líder de Ciutadans ha reconegut: “Si sóc president, tancaré Tele-Compromís”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa