Brussel·les ratifica la inclusió dels eixos Sagunt-Saragossa i València-Madrid com a xarxes de transport prioritàries

La decisió europea permet que el tram de l'eix Cantàbric-Mediterrani que passa pel País Valencià reba finançament europeu per a la seua millora
12 març 2019 20:11h
Imatge d'arxiu de la manifestació celebrada a València el mes d'octubre per a reclamar la inclusió del corredor Cantàbric-Mediterrani com a eix prioritari. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Unió Europea ha ratificat la decisió d'incloure els eixos Sagunt-Saragossa i Madrid-València com a xarxes prioritàries i, per tant, rebran un finançament de fins al 50% per al seu desenvolupament i millora. En les primeres previsions que va fer la Unió Europea es deixava fora del mapa l'eix Cantàbric-Mediterrani, que uneix Sagunt amb Saragossa passant per Terol, fet que va unir els governs valencià i aragonés en un front comú per la defensa d'aquest corredor, i també la connexió entre València i Madrid.

Després de diverses reunions a Brussel·les, entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, el president aragonés, Javier Lambán, i diversos representants europeus, entre ells la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, la Comissió Europea va canviar d'opinió i va incloure, mitjançant una esmena, les reclamacions valencianes i aragoneses. La proposta es va votar el passat 22 de novembre i finalment ha sigut ratificada aquest dimarts.

L'exclusió en primera instància d'aquestes xarxes –perquè el govern de Mariano Rajoy no les va demanar– va despertar la indignació de l'empresariat valencià i del Consell perquè aïllava el port de València dels eixos Cantàbric i Atlàntic. Això va comportar un seguit de mobilitzacions i negociacions per a reclamar la inclusió dels eixos, accions que aquest dimarts han donat definitivament resultats. Ara, la millora i modernització d'aquests eixos comptarà amb finançament europeu, que podria cobrir fins al 50% de les despeses.

En aquest sentit, el president ha considerat que aquesta és "una gran notícia per als valencians" i que s'ha aconseguit gràcies a l'esforç conjunt "dels agents socials i les institucions". Així, ha destacat que s'ha aprovat "el que alguns no van ser capaços de reivindicar en el passat". 

"Ara el que queda és que el govern d'Espanya continue donant suport al desenvolupament i la modernització d'aquests eixos per a possibilitar que la Comunitat tinga totes les oportunitats que es mereix", ha afirmat el president. 

Després de rebre el suport del Parlament Europeu al desembre del 2018, el Reglament ha sigut negociat tant amb la Comissió com amb el Consell Europeu, on han donat suport definitivament la seua inclusió com a xarxes prioritàries després de prop d'una vintena de reunions tècniques. "Europa ens ha donat la raó i ha entés la importància social i econòmica de tots dos eixos", ha apuntat el president de la Generalitat. 

D'aquesta forma, encara que el document definitiu haurà de ratificar-se en el ple d'Estrasburg de finals de març, la proposta ja ha sigut pactada entre totes les institucions europees sense patir cap modificació respecte al text aprovat pel Parlament Europeu al desembre, la qual cosa garanteix que durant el pròxim període financer 2021-2027 tots dos eixos siguen considerats com a xarxes prioritàries. 

Des de presidència recorden que més del 20% de tot el PIB d'Espanya i el 20% de la població es concentren entorn d'aquesta àrea, la qual cosa converteix al Corredor Mediterrani "en una infraestructura fonamental per a la competitivitat de les nostres empreses, per a la generació d'ocupació i per a frenar la despoblació en una de les zones de major risc de tota Europa", ha apuntat el president després de recordar que aquests eixos permetran garantir la connexió directa del Mediterrani amb l'Atlàntic i amb el Cantàbric.

D'aquesta forma, i encara que el pressupost pluriennal vaja a aprovar-se a la tardor amb un nou Parlament, la clausura de les negociacions impedirà que una nova majoria excloga de nou aquests eixos.

Així, el president ha instat al Ministeri de Foment a "apostar definitivament per la modernització i la interoperativitat d'aquestes vies per a poder aconseguir el màxim finançament europeu". "El Ministeri ja ha donat suport davant Europa la seua conversió en una xarxa prioritària, ara ha de continuar treballant per a invertir decididament en aquest eix i convertir-lo en un corredor d'alta capacitat amb el màxim finançament comunitari possible", ha insistit.

next