Diari La Veu del País Valencià
El brot de botulisme aviari a l’Albufera podria quedar controlat un mes després de la detecció

VALÈNCIA. El brot de botulisme aviari detectat el passat 17 de juliol al Tancat de la Pipa, al Parc Natural de L’Albufera de València, podria quedar controlat “en un parell de dies”, un mes després d’haver començat i d’haver matat 641 aus i afectar-ne 89 més.

El delegat valencià de SEO/BirdLife, Mario Giménez, ha explicat a EFE que en els últims dies no s’han trobat exemplars “malalts ni morts recents”, la qual cosa els fa pensar que “el brot està controlat” encara que prefereixen “ser prudents” i esperar.

“En un parell de dies es podria confirmar que el brot està erradicat”, ha assegurat Giménez, qui ha explicat que “no hi ha hagut casos nous des del dia 13, quan va aparéixer una cigonya malalta”.

El brot ha afectat un total de 21 espècies d’aus d’aquest enclavament de gran valor ecològic de l’Albufera. Els més afectats han sigut els ànecs collverd o ànecs reials, que és l’espècie més abundant en aquest paratge. En aquest cas, n’han mort 251.

El Tancat de la Pipa, sec durant l’estiu

El passat 17 de juliol, en el marc de les tasques habituals de seguiment d’ocells al Tancat de la Pipa, es van detectar exemplars amb símptomes d’intoxicació i diversos cadàvers, que van ser portats al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler, dependent de la Generalitat, per a la seua anàlisi i confirmar l’origen de les morts.

Davant la “més que probable” malaltia, els responsables van intensificar la revisió de la zona i van detectar mig centenar de cadàvers, que els van fer pensar que “seria botulisme”.

Per això, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró, que gestionen de forma conjunta el parc, junt amb la Conselleria de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, van prendre la decisió d’assecar el Tancat de la Pipa.

“Era la forma més efectiva de facilitar traure ocells morts i evitar que es propagara la malaltia perquè ja no hi ha ocells”, ha indicat Giménez, qui ha afegit que “es mantindrà sec fins a mitjan setembre”.

Qui és el responsable d’aquest brot?

Les causes que afavoreixen l’aparició d’aquest tipus de brot són les altes temperatures i les baixes concentracions d’oxigen en l’aigua, condicions freqüents durant l’estiu i la tardor, especialment en els aiguamolls costaners del vessant mediterrani.

El 30 de juliol es va fer una prospecció molt intensiva a tot el Tancat de la Pipa i es van trobar 115 cadàvers, molts d’ells en avançat estat de descomposició. L’endemà ja es comptabilitzava un total 488 aus mortes i 83 de malaltes, segons va informar llavors SEO/BirdLife.

Aquesta intoxicació freqüent en ocells aquàtics de tot el món està causada per una toxina que genera el bacteri Clostridium botulinum i que no es transmet a les persones.

Els símptomes de la malaltia són la paràlisi parcial o l’afebliment en potes, ales, coll i parpelles, que progressa ràpidament a paràlisis que porta als ocells a un coma profund, amb el cap i el coll estesos d’una forma típica.

“És una neurotoxina que va paralitzant els músculs del coll i les ales”, ha detallat el delegat de SEO/BirdLife. No obstant això, ha explicat que si els exemplars “no estan en fase terminal, amb aigua clara i antibiòtics, la majoria es recupera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa