Botigues de venda a granel: comprar com ahir per a garantir el demà 

Cada vegada són més les botigues que s'especialitzen en la venda de productes sense envasos per a reduir els residus que es generen fent la compra
2 juny 2019 06:00h /
Amparo Ballesta i Amparo Sorolla van obrir la botiga per "consciència ambiental". / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. Tornar a comprar com feien les nostres àvies. Això és el que proposen els comerços de productes a granel, cada vegada més presents a les ciutats. L'objectiu d'aquests comerços és fomentar el consum responsable d'aliments, productes d'higiene, cosmètica i productes de la llar, i evitar al màxim que la seua utilització genere residus. Tot i que alguns supermercats com Som Alimentació permeten comprar certs productes a granel, aquestes botigues proposen que eixe siga el model predominant.

"Quan comences a reciclar a casa, t'adones que el residu que més es genera és el plàstic", explica Débora Fabregat, gerent d'Erres, un comerç residu zero de Castelló de la Plana. La botiguera considera que el reciclatge "no funciona" tan bé com deuria i que en tot cas "no dona a l'abast" perquè es genera una "increïble quantitat de residus", especialment de plàstic, i per a reciclar-los s'utilitza també moltíssima energia.

Per això, en la seua botiga no es ven res amb plàstic. Qui vulga comprar qualsevol dels seus productes ha de portar de casa un envàs per a emportar-se'ls. En l'establiment tenen bossetes de paper "per si algú que no tenia previst entrar i comprar passa per davant i vol alguna cosa", però Fabregas insisteix que l'objectiu és conscienciar els clients perquè porten els seus envasos. "Per a fer les bossetes de paper s'han de talar arbres, utilitzar energia per a reciclar-les i, a la fi, també generen residus", explica.

A Erres es poden trobar productes de neteja, d'higiene personal –com ara pasta de dents sòlida–, cosmètica i també alimentació seca, com ara fruits secs, llegums i pasta. El mecanisme per a comprar-los és senzill: el client porta l'envàs, que es pesa buit a la botiga; després, l'ompli amb allò que vol comprar i es torna a pesar. Finalment, al pes final es resta el de l'envàs buit i així només es paga el contingut.

A les botigues de productes a granel es pot trobar des d'alimentació fins a productes de neteja. / ERRES

És un sistema semblant al que utilitzen Amparo Ballesta i Amparo Sorolla, mare i filla, en la seua botiga Granel, al carrer d'Albacete de València. Elles van deixar les seues feines i van obrir la tenda "per consciència mediambiental" i, de fet, Amparo Sorolla és llicenciada en ciències ambientals.

A la seua botiga es pot comprar "de tot" excepte carn i peix: xocolata, cacau, pasta, arròs, xufa, llegums, fruits secs... però també verdures i pa que demanen per encàrrec. L'objectiu és que els clients es porten els seus envasos, però, si se'ls obliden a casa, a Granel poden comprar pots de vidre i envasos de material biodegradable que es desfà amb aigua calenta.

Suport a dones i productors locals

Pràcticament tots els productes que es poden adquirir a Granel –i a Erres i a Arrels, una botiga de les mateixes característiques a Alacant– són de proximitat. Per a elles és molt important que els productors que els faciliten els subministres reben una remuneració justa pel seu treball. Per això, a Granel es tracta directament amb ells i només es venen productes de temporada i també d'altres aptes per a vegetarians i vegans. A més valoren i potencien que les productores siguen dones.

Per a Jessica López, gerent d'Arrels, també és molt important que els productes que es venen a la seua tenda siguen de proximitat i dona prioritat a aquells produïts per dones. Al seu establiment també es pot comprar pràcticament de tot, excepte carn i peix. De fet, ella és vegana des de fa anys i en un primer moment pensava obrir una botiga especialitzada en productes aptes per a vegetarians i vegans, però es va adonar que eixos productes van sempre acompanyats de molt de plàstic.

L'únic producte embolicat amb plàstic que ven és un formatge vegà produït a Alacant. Segons explica, el ven perquè vol donar suport als productors i perquè és un producte de proximitat. A més, assenyala que els productors estan tractant de buscar un altre tipus d'envasos, però, fins ara, per qüestions sanitàries, només es pot comercialitzar amb plàstic. Un dels productes que més venen són els raspalls de dents de bambú, fruits secs i llegums. Però, en el seu cas, també venen fruites i verdures produïdes per una cooperativa local.

En Arrels venen fruites i verdures de temporada i de proximitat. / ARRELS

Ella considera que la proliferació de les botigues de productes a granel "no és una moda passatgera" perquè els consumidors estan cada vegada més conscienciats amb la necessitat de cuidar el planeta. No obstant això, davant la idea que aquest és un model de negoci nou, López defensa que és "tornar a fer el que feien les nostres àvies".

Començar a poc a poc

Per a introduir-se en el món del residu zero, López recomana "començar a poc a poc", ja que assegura que molta gent "s'atabala" quan vol canviar la manera de consumir de colp. Per això, aconsella anar comprant productes a granel al ritme que es van acabant els que es tenen a casa. En aquesta línia, Fabregat recomana per exemple reutilitzar l'envàs del sabó per a fregar els plats i reomplir-lo en botigues com la seua.

Totes quatre reconeixen que la majoria de la seua clientela són gent d'edat avançada, tot i que cada vegada són més els joves que per consciència ecològica trien comprar als seus establiments i arrosseguen els pares. En el cas d'Erres, la botiguera assegura que també té molts clients d'entre 35 i 45 anys. "Acaben de tindre fills i els entra la consciència ambiental perquè volen no destruir el planeta" on viuran els seus menuts, assegura.

Però no només per això, les gerents de Granel destaquen que "molta gent" tria la seua botiga perquè està "cansada de comprar al supermercat". Mare i filla asseguren que als seus clients no els agrada haver de comprar quantitats establides de menjar que, de vegades, acaben tirant, i, a més, en tornar del supermercat han de baixar el reciclatge. Així, es posicionen com una alternativa per a parelles i gent que viu sola. Però també per a qui vol provar coses noves sense haver de comprar un quilo de producte al supermercat.

Totes elles recorden que quan van decidir embarcar-se en l'aventura d'obrir aquestes botigues, els seus familiars i amics les van animar, però també les van considerar "molt valentes" i els van dir que estaven boges. No obstant això, elles van decidir continuar endavant i van aportar el seu granet d'arena per a fer un planeta més sostenible.

next