El Botànic rebutja a les Corts una iniciativa de Vox perquè la bandera espanyola onege als centres escolars

La proposta demanava que la bandera espanyola "ocupe un lloc preeminent i de màxim honor" als col·legis si hi ha altres banderes oficials
26 setembre 2019 18:00h
La proposta ha rebut els vots a favor del PPCV i Ciutadans. / IMATGE D'ARXIU

VALÈNCIA. El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dijous una iniciativa de Vox en la qual demanava instar el Consell que, davant l'inici del curs escolar, es "complisca llei" i done instruccions als instituts públics d'educació secundària i batxiller perquè la bandera d'Espanya "onege en el lloc que li correspon".

La proposició ha sigut rebutjada amb els vots del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) en assenyalar que és "patriotisme de saló" perquè la llei ja es compleix, mentre que ha comptat amb el suport del PPCV i de Ciutadans, que ha presentat una esmena d'addició que demanava a més una auditoria per a confirmar que els centres plurilingües compleixen amb "la neutralitat ideològica".

La diputada de Vox Llanos Massó, que ha defensat aquesta proposició no de llei de tramitació d'urgència, ha lamentat haver d'acudir a les Corts a "reclamar coses òbvies" com que es complisca la Llei de 1982, de banderes, que estableix "l'obligació" que la d'Espanya onege en tots els edificis públics i "ocupe un lloc preeminent i de màxim honor" si hi ha altres banderes oficials.

"Complir la llei no és un capritx", ha apuntat Llanos, que ha assenyalat que entén que als diputats del Botànic els incomoden "expressions d'aquesta llei com a sobirania, unitat o pàtria". "Però acostumen-se perquè defensarem els nostres símbols nacionals que estan sent ultratjats pels qui pretenen destruir la nostra nació", ha recalcat.

Sobre aquest tema, ha apuntat que "no cal ser molt perspicaç" en el context polític actual per a veure que "l'absència" de la bandera a les institucions és per a "eliminar qualsevol símbol que recorde que la Comunitat Valenciana és Espanya". "I al final s'acaba donant un colp d'estat com a Catalunya. Aquest procés que, ja ha començat en la Comunitat, ens toca parar-lo i revertir-lo", ha apuntat Llanos, que ha exigit que "en lloc de mapes dels Països Catalans en els instituts posen la bandera d'Espanya".

"Neutralitat ideològica"

El diputat de Ciutadans José Antonio Martínez ha explicat que donen suport a la proposta de Vox amb una esmena d'addició perquè no s'utilitzen banderes anticonstitucionals i s'elabore una auditoria independent que certifique que en els centres educatius, sobretot els que tenen programes plurilingües experimentals, els llibres de text i els docents "compleixen amb el que s'estableix en la Constitució quant a la neutralitat ideològica".

Martínez ha recalcat que el Consell "no pot mirar cap a un altre costat i ha d'exigir responsabilitats" quan no es compleix la llei perquè els joves han de saber que Espanya és "un estat de dret i no una república bananera.

A més, ha afirmat que el sistema educatiu del Botànic és "un model de l'unilingüisme de marginació del castellà". Així, ha etzibat al conseller d'Educació, Vicent Marzà: "Tan dictador és el que prohibeix una llengua com el que la imposa". "No més llibres de text pancatalanistes, no més sectarisme ideològic", ha postil·lat.

Per part seua, la diputada popular Beatriz Gascó ha recordat que el debat sobre les banderes ja es va produir en les Corts generals en 1982 amb el vot a favor de tots els grups. "La nostra bandera ha de ser un orgull perquè no representa cap partit, sinó que és la de tots", ha assenyalat Gascó, que ha lamentat que a Espanya "hi ha una assignatura pendent: normalitzar la presència de la nostra bandera".

"Patriotisme de saló"

Per contra, la diputada socialista Ana Besalduch ha justificat el seu vot en contra considerant que la postura de la dreta denota un "patriotisme de saló" i ha recordat a Vox que la llei es compleix. "Ni un sol cas han pogut posar que s'incomplisca la llei, ni un", ha qüestionat Besalduch, que ha recriminat que "vulguen apropiar-se de la bandera quan és de tots". La diputada de Vox li ha replicat que presentaria davant el registre fotos d'incompliments de la llei a les escoles en les quals no oneja la bandera.

"La guerra de banderes és una falta de respecte", ha assenyalat i ha acusat Llanos de voler "donar carnets d'espanyolitat per una suposada superioritat moral". "Això és vanitat, pecat capital", ha advertit. 

De la mateixa manera, la diputada de Compromís Papi Robles ha considerat "al·lucinant" que demanen que es complisca la llei quan ja es fa, ha demanat "respecte" als funcionaris i que deixen d'acusar-los d'"adoctrinament". Robles ha retret que vinculen la petició de la defensa de la bandera amb revisar dels programes de plurilingüisme i ha demanat que "respecten a qui pensen diferent". "Dediquen-se a les coses importants i no ens facen perdre el temps", ha reclamat.

Així mateix, la diputada de Unides Podem Pilar Lima ha justificat el vot en contra perquè la iniciativa de Vox, als quals ha acusat de "menystindre" la senyera, és un tema que ja està legislat i perquè "parlar de banderes no ajuda a millorar la vida de la gent". "Les banderes divideixen i segreguen, posem fi a això", ha exigit Lima, que ha reclamat a Vox que si volen que es complisca la llei demanen el mateix per a la llei de violència masclista i els drets LGTBI.

next