El Botànic i el PP proposen Ángel Luna com a nou síndic de greuges

El candidat exerceix el càrrec en funcions des del mes de juliol, quan José Cholbi va finalitzar el seu mandat
10 octubre 2019 19:22h
 Està previst que en el ple del 24 d'octubre es procedisca a votar l'elecció de Luna com a nou síndic. / EFE

VALÈNCIA (EFE). El síndic de greuges en funcions, Ángel Luna, ha sigut proposat pels tres grups del Botànic i el Partit Popular per a ser el nou síndic de greuges i cobrir així la vacant deixada el mes de juliol passat per José Cholbi després d'haver finalitzat el seu mandat.

L'elecció del síndic de greuges pel ple de les Corts requereix un suport de dos terços del ple –66 diputats–, que no sumen els tres grups del Botànic, però sí que ho sumen amb el suport del grup popular.

Una vegada s'ha presentat aquest dijous en el registre de les Corts la proposta de candidatura de Luna signada per aquests quatre grups parlamentaris, compareixerà dilluns en la comissió de peticions i està previst que en el ple del 24 d'octubre es procedisca a votar la seua elecció.

Ángel Luna ha sigut adjunt primer al síndic de greuges des del 2014, després de renunciar com a diputat del grup socialista en les Corts, i exerceix com a defensor del poble valencià en funcions des que el passat 18 de juliol es declarara oficialment la vacant de síndic de greuges per finalització del segon mandat de Cholbi.

Luna serà el cinqué síndic de greuges del País Valencià, després d'Arturo Lizón –qui va posar en marxa la institució el 1993 i va estar fins al 1998–, Luis Fernando Saura –del 1998 al 2000, quan va morir–, Bernardo del Rosal –del 2001 al 2006– i José Cholbi –del 2009 al 2019–.

En la història de la institució també han exercit el càrrec, però de forma interina, Emilia Caballero i Carlos Morenilla, que com a adjunta primera i adjunt segon van exercir un temps eixes funcions quan la falta d'acord entre els grups va impedir desbloquejar l'elecció de l'alt comissionat de les Corts, encarregat de vetlar pel compliment i respecte dels drets i llibertats.

La llei del síndic de greuges estableix que correspon a aquest nomenar, previ dictamen favorable de la comissió de peticions de les Corts, dues sindicatures adjuntes, primera i segona, que han de respondre al mèrit, la capacitat i la igualtat entre dones i homes.

A l'efecte d'aquesta llei, es considera que existeix igualtat entre dones i homes quan hi haja una presència mínima del 50% de dones entre les sindicatures adjuntes. En l'actualitat, l'adjunt segon és Carlos Morenilla.

Fonts parlamentàries han assenyalat a EFE que la previsió és que el PP propose un dels adjunts i que entre Compromís i Podem plantegen el nom d'una dona per a ser adjunta al síndic de greuges.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next