Diari La Veu del País Valencià
El Botànic canviarà la seua estructura per a acoblar les exigències dels tres actors de l’acord

VALÈNCIA. El Primer de Maig és una data assenyalada al calendari. És una jornada reivindicativa per als sindicats i treballadors, però també és moment per a celebrar tot allò aconseguit. Enguany, el Primer de Maig va ser més festiu que altres vegades, ja que els sindicats no van amagar la seua alegria perquè les urnes hagen possibilitat la reedició d’un govern de progrés a la Generalitat.

El Dia del Treballador va ser també especial en aquesta ocasió perquè va suposar la primera trobada entre el president en funcions de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra, després de les eleccions autonòmiques celebrades el passat diumenge 28 d’abril. Els també candidats del PSPV i Compromís a presidir la Generalitat es van saludar i van creuar unes poques paraules abans de saludar sindicalistes i altres personalitats que esperaven que començara la manifestació.

Aquesta trobada breu va ser el preludi d’unes converses que hauran de culminar amb la formació d’un nou govern del Botànic, però, en aquesta ocasió, incorporant Unides Podem-EUPV a l’estructura de l’executiu. Així ho va deixar veure Ximo Puig, qui va assenyalar aquest dimecres que les converses per a formar govern podrien començar aquesta setmana i va anunciar “canvis” en l’estructura del govern.

El Botànic II haurà de modificar el seu esquelet per a donar cabuda a la coalició encapçalada per Rubén Martínez Dalmau i Rosa Pérez Garijo, que han deixat clar en reiterades ocasions que volen entrar al govern. “Encara estem lluny de qualsevol combinació des de la perspectiva del govern” perquè primer “s’ha de parlar amb tots els interlocutors i partits, i després decidirem quina és la millor arquitectura” del govern, va apuntar al respecte el president.

Molt menys explícita va ser Mónica Oltra, qui va evitar donar detalls sobre les ambicions de Compromís pel que fa a la configuració del proper Botànic, tot i que sí que va celebrar que les urnes només deixen oberta la possibilitat de reeditar el pacte de progrés.

La integració d’Unides Podem-EUPV

El primer repte a què s’enfronta el Botànic és integrar Unides Podem-EUPV a l’estructura de govern i veure com s’articula la composició del Consell sense que el PSPV perda la majoria que li ha donat les urnes i sense que Compromís es quede al mateix nivell que Unides Podem-EUPV, que té menys de la meitat d’escons a les Corts que els nacionalistes.

La idea principal que hi ha sobre la taula, segons expliquen fonts de l’actual Consell, seria ampliar el nombre de conselleries. En el repartiment, el PSPV sempre es quedaria, almenys, la meitat més una. És a dir, sempre sumaria més conselleries que Compromís i Unides Podem-EUPV junts per a evitar un hipotètic bloqueig o perdre alguna votació.

El que no està clar encara és quin partit es quedarà quines conselleries i molt menys quins seran els consellers triats per a dirigir-les. “El fonamental és que serà un govern únic, encara que estiga format per diversos partits amb una responsabilitat compartida”, va assegurar Ximo Puig en ser preguntat pels periodistes per la configuració del nou govern.

Les conselleries de la discòrdia

Cap dels líders de les formacions de progrés han volgut deixar clar després de les eleccions quines són les conselleries que volen per als seus partits. No obstant això, hi ha dues –Hisenda i Economia– que estan molt cotitzades.

Compromís ha manifestat en diverses ocasions la seua voluntat d’encarregar-se de la Conselleria d’Hisenda si es reeditava el Botànic després de les eleccions. Des de la coalició valencianista s’han llançat algunes crítiques a la gestió de l’actual conseller, Vicent Soler (PSPV), perquè consideren que no aportava diners suficients als departaments gestionats per Compromís.

Tot i les ambicions dels d’Oltra, el conseller Soler va deixar entreveure dimarts, en À Punt, que el PSPV no renunciarà a gestionar Hisenda, perquè consideren que és un departament estretament lligat a Presidència.

A la rivalitat per controlar Hisenda s’han sumat aquest Primer de Maig els dubtes sobre quin partit dirigirà la Conselleria d’Economia. En aquests moments està en mans de Compromís, però moltes veus apunten que l’actual conseller, Rafa Climent, podria no seguir formant part del Consell. A preguntes dels periodistes, ni Oltra ni Puig van donar cap pista sobre el futur d’aquest departament, i tots dos van apuntar que allò important és la reedició del pacte.

En aquesta línia, Oltra va assenyalar que ara és el moment “del què; després, del com, i després, del qui. Primer el contingut i després com i qui gestiona les àrees”. “Hem de treballar el nou pacte del Botànic. L’única opció possible a les Corts i que suma és un nou pacte del Botànic i seguir amb les polítiques que hem fet aquests 4 anys”, va dir.

Tot i que les negociacions ja poden començar, la configuració definitiva del nou Botànic tardarà com a mínim un mes a ser una realitat, encara que el president de la Generalitat assegura que voldria escurçar al màxim possible els terminis. No obstant això, fins al 16 de maig –en plena campanya de les eleccions municipals– no se celebrarà la sessió constitutiva de les Corts. Després, els grups disposaran de 12 dies de termini per a presentar candidatures a la Presidència de la Generalitat. Així, les negociacions per a tancar l’acord es podrien estendre fins al 28 de maig. Esgotant els terminis, el ple d’investidura de Ximo Puig no serà mai abans del 31 de maig i mai després del 4 de juny, d’acord amb el Reglament de les Corts.

Comparteix

Icona de pantalla completa