El Botànic i el PPCV registren una iniciativa conjunta per a recuperar el dret civil valencià

El document demana que es modifique el redactat de la Constitució per a fer referència a "la recuperació i l'actualització" del dret privat històric de les autonomies 
2 juliol 2019 11:30h
El passat 19 de juny al migdia membres de la societat civil valenciana van sol·licitar que els nous diputats de les Corts tramitaren urgentment la recuperació del dret civil valencià. / TWITTER ASSOCIACIÓ JURISTES VALENCIANS

VALÈNCIA. Tots els grups amb representació a les Corts excepte Ciutadans i Vox –o, el que és el mateix, tots els partits del Botànic II més el PPCV– han registrat una iniciativa conjunta per a recuperar el dret civil valencià. 

En cas que s'aprove aquesta proposició de llei, s'enviarà al Congrés, que haurà de votar la corresponent reforma constitucional "perquè els valencians i les valencianes no tinguem menys drets que la resta". Així ho ha donat a conéixer el síndic de Compromís, Fran Ferri, a través de Twitter.

En la proposició es demana la modificació de la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola. Concretament, els partits sotasignats volen que s'afegisca un segon paràgraf a aquesta disposició addicional, que actualment només diu que "la declaració de majoria d'edat continguda en l'article 12 d'aquesta Constitució no perjudica les situacions emparades pels drets forals en l'àmbit del dret privat". 

La seua proposta de redactat per al nou paràgraf és aquesta: "La competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida als seus estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord als valors i als principis constitucionals".

Els síndics sol·liciten la tramitació pel procediment d'urgència davant les Corts per al seu trasllat a la Mesa del Congrés.

Un repte pendent de l'anterior legislatura

Aquest febrer, els partits que conformaven l'acord del primer Botànic (PSPV, Compromís i Podem) i el PPCV ja van donar suport a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a la recuperació "efectiva" del dret civil valencià, proposta signada per aquests grups i a la qual ja es va oposar Ciutadans.

Abans, el 24 d'octubre, es va aprovar al ple de les Corts la seua tramitació parlamentària amb el mateix sentit de vot per part dels grups que el que es va produir al febrer. Aleshores, Ciutadans va justificar el seu rebuig defensant un dret civil comú a tot l'Estat.

D'altra banda, el 19 de juny la 'societat civil valenciana' va sol·licitar que els nous diputats de les Corts tramitaren urgentment la recuperació del dret civil valencià; a més, tenen una data límit marcada: el 9 d'octubre.

next