El Botànic controlarà deu de les dotze comissions legislatives de les Corts

El Partit Popular presidirà la comissió d'Economia, Pressuposts i Hisenda, i Ciutadans la d'Agricultura, Ramaderia i Pesca
6 juny 2019 06:00h
Les comissions aprovades començaran a reunir-se demà dijous, 6 de juny. / INMA CABALLERO / CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. A poc a poc les noves Corts Valencianes comencen a rodar. A l'espera de la investidura del candidat socialista Ximo Puig, prevista per al 12 de juny, aquest dijous les comissions permanents legislatives es reuniran per primera vegada per a constituir-se i aprovar els càrrecs de la Mesa. Si no hi ha sorpreses d'última hora, el repartiment de les presidències va quedar clar aquest dimecres en la reunió de la Junta de Síndics, que va acordar, gràcies a la majoria del Botànic, que les forces progressistes controlen la quasi totalitat de comissions.

Així, de les 12 comissions permanents legislatives que preveu el reglament de les Corts, 10 estaran presidides per diputats del PSPV, Compromís o Unides Podem. Per contra, el Partit Popular en controlarà una i Ciutadans, una altra. El repartiment ha de quedar aquest dijous ratificat per les mateixes comissions, que es reuniran per primera vegada aquesta legislatura al llarg del dia.

El PSPV i Compromís presidiran el mateix nombre de comissions. Els socialistes posaran un dels seus parlamentaris al capdavant de la comissió de Justícia, Governació i Administració Local; de la de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions; de la d'Obres Públiques, Infraestructures i Transports, i de la de Sanitat i Consum.

Pel que fa a les comissions que presidirà Compromís, la coalició ostentarà el control de la d'Indústria i Comerç; de la de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori; de la de Política Social i Ocupació, i de la d'Educació i Cultura.

La tercera pota del Botànic 2.0 també tindrà la presidència de dues comissions. Unides Podem triarà la persona al càrrec de la comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI, i de la de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual.

Dues per a la dreta

Com és tradició, la comissió d'Economia, Pressuposts i Hisenda estarà presidida pel cap de l'oposició, en aquest cas el PPCV, mentre que Ciutadans completarà la llista encapçalant la d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. 

Pel que fa a les dues comissions permanents no legislatives que també es reuniran aquest dijous 6 de juny, que són la d'Afers Europeus i la de Drets Humans, tindran presidents del PPCV i del PSPV, respectivament. A més a més, Ciutadans també presidirà la comissió no legislativa permanent de Peticions. 

Durant la ronda de declaracions posterior a la Junta de Síndics, el líder de Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, va assenyalar estar "satisfet" amb els càrrecs que finalment els pertocaran, mentre que el portaveu del PSPV, Manolo Mata, va incidir en la sobrerepresentació del sisé grup parlamentari en les comissions, ja que tindran "huit càrrecs per a huit diputats", entre presidències, vicepresidències i secretaries. Al mateix temps, ha destacat els acords entre els botànics, d'una banda, i entre el PP i Cs, d'altra, perquè tots cinc partits estiguen representats en totes les comissions.

Aquest repartiment de càrrecs encara haurà de ser ratificat en les votacions de demà, quan les comissions es reunisquen per primera volta i voten sobre la seua pròpia composició.

Cordó sanitari a Vox

Qui no formarà part de cap de les comissions parlamentàries –a no ser que tinga lloc un canvi d'última hora en les comissions no legislatives que queden per esclarir– és Vox, ja que amb els acords adquirits per la resta de partits, ha quedat exclòs de qualsevol càrrec en cap de les meses. 

La síndica de la formació d'ultradreta, Ana Vega, ha afirmat que encara plantejaran tindre alguna presidència o vicepresidència. En cas que es queden definitivament fora de totes les comissions, ha assegurat que prendran "alguna mesura legal" per a recórrer contra la decisió.

next