Diari La Veu del País Valencià
El Botànic continua sumant alcaldies

VALÈNCIA. Els camins del Botànic són molts i diversos. El pacte entre el PSPV i Compromís (amb Unides Podem en la seua versió 2.0) no s’ha limitat al Consell, sinó que també s’ha estés per molts dels ajuntaments valencians creant governs multicolor. Més d’un mes després de les eleccions, les essències botàniques continuen arribant a municipis on encara no s’havia assolit un acord. En alguns casos, fins i tot ha suposat recuperar alcaldies que semblaven perdudes.

Açò últim és el que va passar aquest mateix dimarts, quan Compromís i el PSPV de Guadassuar (la Ribera Alta) van anunciar que presentarien una moció de censura –la primera de tot l’Estat a eixir endavant després del 26M– contra l’alcalde del PPCV, Vicente Estruch. Malgrat que les dues formacions botàniques sumaven 8 regidors enfront els 5 dels populars, la falta d’acord entre ambdues va provocar que Estruch fora nomenat alcalde de manera automàtica, en ser la llista més votada. La votació de la moció de censura, programada per al 23 de juliol, retornarà el candidat de Compromís, Salvador Montañana, al càrrec que ja va exercir durant l’últim mandat.

Una situació similar és la que s’espera a Callosa d’en Sarrià (la Marina Alta), on les desavinences entre el PSPV i Compromís, amb 4 regidors cadascú, van acabar regalant l’Alcaldia al PPCV, que només en té 5. Fonts de la mesa de pactes locals que les executives del PSPV i Compromís van constituir per a traslladar el Botànic allà on fora possible asseguren que el pacte de govern està molt a prop i que és molt possible que també recórreguen a la fórmula de la moció de censura per a desbancar els populars del poder.

Negociacions que es van posposar

En altres municipis, el problema no és tant que les forces progressistes hagen perdut el govern com que, en no arribar a un acord, es troben governant en minoria. Era el cas d’Oliva (la Safor), on Compromís va estar a punt de signar un pacte amb la llista més votada, Projecte Oliva, però, mitja hora abans del ple de constitució de l’Ajuntament, el PSPV el va convéncer per a fer alcalde el candidat de la coalició, David González, amb la condició de continuar un acord de govern que finalment ha arribat aquest dimecres.

També és el cas de Canet d’en Berenguer, on el socialista Pere Antoni va ser proclamat alcalde gràcies al vot del regidor d’Esquerra Unida i el d’Agrupació de Canet, però sense rebre el suport de Compromís, que va trencar les negociacions la nit abans de la votació. Allò que s’avenia com un govern de coalició entre el PSPV i el regidor d’EU es va acabar convertint, aquest dilluns, en un govern a tres que inclou també la coalició valencianista.

Allà on el Botànic no va poder arribar

Malgrat els recents èxits botànics, alguns grups municipals han acabat escapant de la influència de les seues executives nacionals. Cada Ajuntament compta amb una realitat particular i així ho van demostrar casos bastant mediàtics, com ara el del candidat socialista de Sueca (la Ribera Baixa), Dimas Vázquez –ara amb un expedient d’expulsió del partit–, que va accedir a l’alcaldia empentat per PP i Ciutadans després de negar-se a fer alcaldessa la candidata de Compromís, Raquel Tamarit –nomenada secretària autonòmica de Cultura després d’haver-se frustrat la seua aspiració de repetir com a primera edil–, tot justificant-se en la investigació de l’Agència Antifrau que recau sobre la seua gestió.

Altre exemple sonat va ser el de Muro d’Alcoi (el Comtat), on els dos regidors d’Esquerra Unida van arribar a una aliança amb la dreta per a convertir el candidat esquerrà, Gabriel Tomàs, en alcalde. El pacte va preveure que el PP, tot i comptar amb quatre regidors, atorgara l’Alcaldia a Tomàs. El motiu que va esgrimir aquest últim per a negar el seu suport a Compromís va ser que la coalició els havia expulsat de l’equip de govern durant l’anterior mandat. Seguint el codi de conducta de la formació, tant ell com el seu edil van abandonar el partit.

L’exemple més evident de les limitacions del Botànic es troba a València, on Joan Ribó i Sandra Gómez avancen amb moltes dificultats per a assolir un pacte de govern. Malgrat els diversos estira-i-arronsa entre el PSPV i Compromís locals, tot apunta que els seus germans majors del Consell no els permetran escenificar un trencament a la ciutat amb més visibilitat del País Valencià i que, més prompte o més tard, arribaran a un acord.

Comparteix

Icona de pantalla completa