Diari La Veu del País Valencià
Bombas Gens tractarà d’explicar als escolars la Guerra Civil a través del so

VALÈNCIA. La Fundació Per Amor a l’Art continua innovant en el seu centre d’art Bombas Gens, a València, a través de la seua oferta educativa. “Seria possible explicar-los als escolars la Guerra Civil a través del so? I que conegueren una pintura abstracta de Nicolás Ortigosa mitjançant l’arqueologia? I si fora la dansa qui s’aproximara a una fotografia del japonés Daido Moriyama?”. Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen des de la fundació.

El museu valencià acaba de llançar una revolucionària oferta educativa en què es deixen enrere els tallers predissenyats i són els centres escolars qui podran configurar a la carta les activitats que realitzaran. Es busca així incentivar el diàleg, la imaginació i l’experimentació per part de l’alumnat i el professorat. “En les dues temporades anteriors ens vam adonar que els tallers que oferíem es transformaven en la pràctica, atenent les característiques i interessos de cada grup. És per això que en aquest nou curs hem volgut fer el salt i treballar en eines transversals que aconseguisquen que cada sessió siga realment diferent, i atenga a la diversitat d’expectatives i procedències de cadascun dels participants”, afirma la responsable d’activitats, Sonia Martínez.

Itineraris personalitzats

Així, la programació de Bombas Gens orientada a la comunitat escolar es compon ara d’itineraris de lectura a les exposicions i a l’edifici, que cada centre escolar podrà decidir en funció de les característiques del grup i els seus interessos.

“Els itineraris parteixen d’un primer contacte entre els visitants i les exposicions o els elements patrimonials. I, d’acord amb aquesta experiència, hauran de generar una proposta d’intervenció en l’espai expositiu amb una sèrie de llenguatges: el so –música, sons quotidians–, el cos –dansa, performance–, l’arqueologia –investigació del material de les obres–, la imatge –fotografies, memes– i la paraula –rap, poesia, semàntica–”, explica Carles À. Saurí.

Equip multidisciplinari de mediació

Saurí forma part, juntament amb Eva Bravo, Laura Pastor, Cristina Montiano i Sara Losada, de l’equip de mediació de Bombas Gens que dissenya i desenvolupa aquest programa. Totes elles són professionals provinents de camps d’acció i coneixement diversos: arqueologia, pedagogia, història de l’art i belles arts; això permet la transversalitat que es proposa des del centre d’art.

Adreçada a l’alumnat d’educació primària, secundària, batxillerat i cicles de formació professional, la programació educativa s’activarà a l’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa