Diari La Veu del País Valencià
Bloc i País vol ampliar les bases del partit a la militància d’Esquerra Republicana de cara al Congrés Nacional 

VALÈNCIA (EP/Redacció). Bloc i País (BiP), corrent sobiranista del Bloc –formació majoritària en Compromís–, proposa un protocol per a aglutinar a la militància de totes les formacions valencianistes que ara com ara no formen part del Bloc, “no sols Gent de Compromís, sinó també, per què no, la que forma part d’Esquerra Republicana del País Valencià”, amb la vista posada en el VIII Congrés Nacional que se celebrarà al juny.

Mentrestant, el Consell Nacional del Bloc –màxim òrgan entre congressos–, es reunirà el 14 de desembre i haurà d’aprovar el reglament precongressual, ratificar les propostes de membres de ponències i escollir les persones que han de formar part de la Comissió Organitzadora del Congrés.

La proposta de l’executiva del Bloc per a totes dues convocatòries és obrir-les a “les persones que militen en Compromís que no han volgut formar part de cap dels seus tres partits fundadors i que manifesten la seua voluntat d’implicació en la renovació i l’enfortiment de la principal eina política organitzada del nacionalisme valencià progressista i d’esquerres”.

Davant d’aquesta decisió, el coordinador de Bloc i País, Vicent Fernàndez i Capilla, ha assenyalat en un comunicat que “la direcció del Bloc ven un congrés obert” quan la seua militància “ha de pregar el vot”. Així, la seua proposta implica ampliar la base del Bloc “fent-ho bé”, segons considera.

“Primer ens unim, pactem com ho farem i després ja decidim entre tots el projecte comú que sorgirà”, ha il·lustrat el coordinador, per a qui “no té sentit que gent que no és militant d’un partit puga decidir com s’organitza una formació en la qual pot ser que ni tan sols continue participant”.

En aquest context, recorda que l’actual Llei de Partits no preveu aquesta possibilitat, amb la qual cosa adverteix que la proposta de la direcció del Bloc pot comportar problemes. “Al final, estem buidant de contingut la figura del militant, que se sent menyspreat i infravalorat per la seua direcció cap a no sé sap molt bé el què”, ha lamentat el coordinador.

Paral·lelament, Bloc i País ha presentat diverses propostes de cara al Consell Nacional de dissabte, en la mateixa línia d’una major participació de les bases: que s’elimine el requisit d’inscripció per a poder participar i que tota la militància del Bloc siga membre del congrés.

“Es tracta –ha il·lustrat Fernández i Capilla– de fer a la nostra casa el que demanem fora. Pot semblar que sol·licitar la inscripció en el registre del congrés és poc, però és la mateixa filosofia del vot pregat que tant limita la participació en les eleccions i a la qual ens hem oposat en reiterades ocasions”.

Per contra, per a BiP, la direcció del Bloc llança una mesura amb la qual “algú que no milite podria participar en un congrés al qual no tindria accés un militant que, pels motius que siguen, s’haguera oblidat d’inscriure’s”. “Si un militant està al corrent del compliment dels seus deures, també té els drets que li corresponen”, ha reivindicat el coordinador, per a qui la proposta no té cabuda en els estatuts del Bloc. Malgrat tot, els participants sí que tenen com a requisit, almenys, estar inscrits directament a la Coalició Compromís.

Bloc i País també proposa que s’habiliten “tots els mitjans possibles” per a aconseguir la màxima participació al Congrés; per exemple, a través de les noves tecnologies. Al seu judici, “és molt incoherent poder votar per Internet en les primàries de Compromís o per a decidir a última hora i a correcuita el protocol electoral, però que no es puga fer el mateix en una convocatòria tan important com un congrés nacional”.

Comparteix

Icona de pantalla completa