Diari La Veu del País Valencià
Blasco torna a seure a la banqueta amb l’esperança de tancar un pacte poc probable amb les acusacions

VALÈNCIA. L’exconseller del PPCV Rafael Blasco s’enfronta a partir d’aquest dilluns al segon judici del cas Cooperació pel desviament de fons públics destinats a projectes de cooperació internacional. Ho fa amb l’esperança de tancar un pacte amb les acusacions que es preveu molt complicat.

Les vistes van ser suspeses el passat 15 abril per la secció cinquena de l’Audiència Provincial de València, que va decidir donar aquest termini a les defenses perquè tractaren d’avançar en un acord amb la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions que exerceixen l’Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

En aquest procés s’enjudicien les peces 2 i 3 d’aquest cas, en el qual es reclamen condemnes de 16 anys de presó per a l’exconseller i de 2 i 14 anys per a alguns dels seus col·laboradors pel desviament de vora 5 milions d’euros inicialment destinats a 11 projectes en països empobrits, entre ells la construcció d’un hospital a Haití després del terratrémol del 2010 que mai es va dur a terme.

Un possible (però improbable) acord

L’Audiència de València va decidir ajornar la vista fins a aquest dilluns, 6 de maig, davant la impossibilitat al·legada per les defenses d’abordar-la amb la preparació suficient perquè comptaven amb la possibilitat d’assolir un acord amb el fiscal anticorrupció.

Així, en la primera sessió, la majoria de les defenses van exposar a la sala que havien arribat a un pacte amb el fiscal que havia instruït el cas, Vicente Torres. Aquest extrem, però, va ser desmentit pel fiscal que es va asseure a la sala, Jesús Carrasco –després del recent nomenament de Torres com a magistrat del TSJ valencià–, qui va afirmar que el judici seria “ineludible” en haver incomplit els acusats els “preacords”, és a dir, que no havien realitzat cap consignació econòmica.

La celebració del judici, doncs, es preveu “ineludible”, ja que, si bé l’Advocacia de la Generalitat i la Fiscalia han continuat treballant en possibles pactes, l’acusació popular que representa la Coordinadora d’ONGD només ha admés la conformitat de quatre empresaris. A aquestes persones se’ls reclamaven penes menors i algunes ja han abonat la responsabilitat civil que se’ls demandava.

Fonts de la Coordinadora han explicat a EFE que, si bé la Generalitat i la Fiscalia poden continuar negociant possibles acords, aquests no evitarien la celebració del judici mentre hi haja una part que mantinga les acusacions i no beneficiaria els processats haver admés prèviament la comissió d’un delicte.

En qualsevol cas, l’acusació popular segueix oberta a la negociació, sempre que en el transcurs del judici es donen declaracions que reforcen les seues tesis acusatòries i es contribuïsca a la recuperació dels fons desviats. No obstant això, si hi ha alguna modificació substancial de l’acusació, no es produiria fins a l’exposició de les conclusions definitives.

Qüestions a resoldre

En la represa de les vistes la sala haurà de decidir, a més, sobre un dels processats, Adolfo Soler, que resideix a Bolívia i que no es va presentar el passat 15 d’abril al·legant que pateix una “seriosa malaltia”. La seua presència havia sigut considerada indispensable per algunes de les defenses.

Davant d’aquesta situació, la sala va plantejar sol·licitar la seua extradició i, mentre dure el procés, celebrar el judici sense la seua presència. No obstant això, diverses defenses, entre elles la de l’empresari Augusto César Tauroni i la de Blasco, van manifestar la necessitat que totes les declaracions es realitzaren en el mateix moment, una qüestió que la sala va acordar resoldre “més endavant”.

Qui seurà a la banqueta?

Blasco va ser condemnat el 2014 al costat d’altres exalts càrrecs del Consell i altres integrants de la trama corrupta a 6 anys i mig per delictes de malversació i falsedat documental en la primera peça; va ingressar a la presó al juny del 2015 i, va obtindre el tercer grau penitenciari aquest gener.

En aquest procés es jutgen dues peces del conegut com a cas Cooperació sobre les quals el jutjat d’instrucció número 21 de València va donar per conclosa la instrucció el 2017 pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

A banda de Blasco, en aquest judici seuen a la banqueta 23 persones més, que no declararan fins al 20 de maig; les dues primeres jornades del judici, la dels dies 6 i 13 de maig, es destinaran exclusivament a qüestions prèvies.

La cúpula de la Conselleria de Blasco; els empresaris Augusto César Tauroni i Arturo Tauroni, i el president de l’ONG Esperança Sense Fronteres, Fernando Darder, són algunes de les persones que també hauran de declarar al jutjat. Així mateix, s’inclouen treballadors de les empreses de Tauroni; persones vinculades a les mercantils que van emetre factures falses, i responsables d’avaluar i puntuar els projectes solidaris que concorrien a les convocatòries per a l’obtenció de subvencions.

Què demana Anticorrupció?

Per aquestes peces, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita 16 anys de presó per a Blasco i demana com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat.

No obstant això, la pena més elevada que reclama el fiscal és per a Augusto César Tauroni, fins a 21 anys i mig de presó. També sol·licita que se li fixe una multa de 3.136.800 euros i el decomís dels seus dos apartaments de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes dels Estats Units de diferents societats per un delicte de blanqueig de capitals.

Comparteix

Icona de pantalla completa