Blasco espera sentència pel desviament de fons de cooperació: "Mai he format part de cap trama delictiva"

El judici pel suposat desviament de fons destinats a projectes de cooperació en països com Haití o la República Dominicana queda vist per a sentència
29 juliol 2019 17:30h
L'exconseller de Solidaritat i Cooperació amb el govern del PPCV arribant, en una imatge d'arxiu, a la Ciutat de la Justícia de València. / EFE

VALÈNCIA. El judici que se celebrava a l'Audiència de València contra l'exconseller del PPCV Rafael Blasco i altres 23 persones pel suposat desviament de prop de cinc milions d'euros de fons destinats a projectes de cooperació internacional ha quedat aquest dilluns vist per a sentència.

En el procés, en el qual s'han enjudiciat les peces dos i tres del conegut com a cas Cooperació –que es va iniciar el passat 6 de maig–, la Fiscalia Anticorrupció ha arribat a acords de conformitat amb els principals acusats, entre ells Blasco i l'empresari Augusto César Tauroni, i va reduir la petició inicial de penes de presó de 16 i 22 anys de presó, respectivament, a tres anys i mig.

En l'últim torn de paraula per als acusats, l'exconseller ha afirmat que mai ha format part d'una trama delictiva de "cap classe"; ha negat haver rebut obsequis i la seua participació en irregularitats administratives en els expedients de la Conselleria de Cooperació, i s'ha declarat insolvent, segons han informat fonts pròximes al cas.

L'empresari Augusto César Tauroni així com gran part dels acusats han aprofitat el seu dret a l'última paraula per a demanar perdó públicament pel que la majoria d'ells han qualificat com a "errors".

L'empresari d'Alzira s'ha manifestat en aquests termes en l'exposició que ha realitzat en l'exercici del seu dret a l'última paraula en la darrera jornada d'aquest prolongat procés, que ha quedat definitivament vist per a sentència aquest dilluns. 

Tauroni, que hauria dirigit la Fundación Hemisferio, que al seu torn estava darrere de xicotetes organitzacions que es van utilitzar suposadament per a fer-se amb els projectes de l'extinta Conselleria de Solidaritat i Cooperació de Blasco, ha denunciat el que a parer seu ha sigut un "ambient del tot val" durant el judici, en al·lusió a les acusacions particular i popular, l'Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora Valenciana de ONGD, respectivament.

"La transcendència política i mediàtica del cas, el tot val, unida als errors d'altres persones, entre les quals em trobe, ha portat a inculpar gent. Encara no sabem el que s'ha robat i el que no. Encara hi ha algun dubte que a la República Dominicana vam fer una gran labor? Hi ha milers de fotos", ha argumentat.

Per contra, ha valorat el paper del fiscal d'Anticorrupció Jesús Carrasco –única acusació amb la qual aquest empresari i la resta dels principals acusats del cas han aconseguit un pacte de conformitat–: "És una persona honesta, que va de front, només ha de perfeccionar una mica l'anglés", ha bromejat.

Augusto César Tauroni ha dirigit part de la seua intervenció també a Joaquín Rafael Blasco, extreballador de diferents empreses de l'empresari i persona "de confiança" seua. Aquest extreballador de Tauroni, que no té cap mena de relació de parentiu amb l'exconseller i que és considerat pels investigadors com un dels principals directius de la Fundación Hemisferio, "va enganyar molts empresaris", segons ha assegurat.

En aquest sentit, a més, ha criticat: "Busquem la justícia per camins torts. Les persones actuen per la seua pell, la gent diu tot excepte la veritat". Diversos dels acusats han suggerit i, fins i tot, afirmat amb rotunditat, com és el cas d'Arturo Tauroni, que Joaquín Rafael Blasco havia d'haver-se assegut també en el banc dels acusats.

Finalment, l'empresari ha realitzat un al·legat per a demanar disculpes: "A la societat valenciana, perdó per la confiança danyada en les seues institucions públiques i a les organitzacions que compleixen també".

"He comés errors i els admet. Podré haver-ne fet dos, però no vint. Al final n'hem hagut d'acceptar deu. Ni se'm passava pel cap no executar els serveis als quals em vaig comprometre. La idea era fer les coses bé, l'últim error que vaig cometre va ser portar a un sector com la cooperació una mentalitat empresarial. Hi ha hagut qui s'ha dedicat a atiar aquest joc per interessos espuris", ha resolt.

Per la seua part, l'excap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares, ha assenyalat que "ratifica" l'acord amb Fiscalia "i el lliurament dels únics béns que tenia". També ha demanat disculpes "a tothom per allò que haja fet malament". "En aquell moment no era conscient de la gravetat del que estava succeint. Amb tot el dolor del meu cor, demane disculpes a tothom", ha justificat.

L'exsecretària general de la Conselleria, Tina Sanjuán, ha denunciat en primer terme que, a parer seu, el judici ha sigut un "espectacle politicomediàtic". A continuació, també ha reconegut "errors": "Els accepte com a tal i demane disculpes per ells, però són errors no dolosos. S'ha excedit la justícia amb mi. He estat quasi quatre anys a la presó i crec que ja he pagat amb escreix els meus errors".

Així, ha dit que ha signat un pacte de conformitat amb Anticorrupció per a "acabar amb aquest malson". "Demane una sentència justa i magnànima. M'he equivocat, ho sent i, com va dir aquell, no tornarà a ocórrer", ha conclòs.

Arturo Tauroni, germà d'Augusto César, ha demanat "disculpes públiques" i ha expressat el seu desig "d'acabar amb un calvari de huit anys". "A vegades un pensa que està dins de la legalitat i això el porta a decisions equivocades", ha lamentat. Així mateix, ha afirmat que pateix una "condemna social" que el "marca des del dia en què va eixir el cognom familiar en la premsa".

next