Benimàmet camina per a recuperar la identitat com a poble

L'Ajuntament de València inicia el tràmit per a declarar aquesta pedania com a Entitat Local Menor
25 abril 2019 14:30h
"Ara s'enceta el camí que pot ser més ràpid del que pensem", ha dit Consol Castillo. / JOANBANJO

VALÈNCIA. El ple municipal de l'Ajuntament de València d'aquest dijous ha aprovat per unanimitat els tràmits per a declarar la pedania de Benimàmet com a Entitat Local Menor. Un procediment que culminarà amb aquest reconeixement que ha estat una reivindicació veïnal des de fa dècades per aquest poble que va ser annexionat a la ciutat a finals del segle XIX.

"Ara s'enceta el camí que pot ser més ràpid del que pensem", ha exposat la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, abans de l'inici del ple. Així, tal com ha assenyalat l'edil, després d'aquesta aprovació al ple s'inicia el procés, que requerirà el reconeixement per part de la majoria del veïnat de la voluntat de ser Entitat Local Menor, a través d'algun tipus de consulta que el consistori haurà de decidir. 

Una vegada es conega l'interés de la ciutadania de Benimàmet s'obrirà un període d'exposició pública en què el veïnat podrà presentar al·legacions. Passat el termini de 30 dies, l'Ajuntament de València presentarà un informe favorable, que haurà de remetre a la Direcció General de l'Administració Local perquè aprove el reconeixement, que es farà efectiu quan es publique en el diari corresponent.

Durant el debat plenari, diferents associacions veïnals i entitats de Benimàmet que, a hores d'ara pertany al districte de Pobles de l'Oest, han mostrat el seu agraïment als representants públics per donar el seu suport i han expressat el seu interés a obtindre el reconeixement d'Entitat Local Menor, amb entitat jurídica. 

En eixe sentit, Mari Carmen Varea, de l'Associació de Veïns de Benimàmet, ha agraït que alguns partits polítics que un principi havien mostrat "certes reticències" "se sumen al procés". Així mateix, Blas García Barrachina, de la Comissió Promotora del Nou Municipi de Benimàmet, ha reivindicat la necessitat que el reconeixement d'Entitat Local Menor siga "al més prompte possible".

L'alcalde pedani José García-Melgares –qui ha parlat durant el torn de paraula cedit per l'Associació Cultural Falla Plaça de la Tenda– ha exposat que, tot i sentir-se "orgullós de pertànyer a la ciutat de València", necessiten major autonomia per a solucionar els problemes dels més de 14.000 habitants de Benimàmet, que compta amb "el menor nivell de renda i la major desocupació de la ciutat".

Debat plenari

Tot i que tots els regidors de les diferents formacions polítiques han donat suport a l'inici d'aquest procediment, alguns regidors han volgut deixar constància del seu posicionament. Així, mentre el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha recordat el consens en la comissió corresponent, el regidor del Partit Popular Cristóbal Grau ha demanat a l'equip de govern que explicara bé el que s'estava aprovant i que es tornarà a "unflar un globus".

La regidora de Pobles de València, Consol Castillo, després d'aclarir que s'ha aconseguit readmetre l'expedient per a aconseguir aquest reconeixement, ha criticat que "des del 2001 es va abandonar" els veïns i veïnes de Benimàmet. "En aquest ple s'ha parlat molt més de Benimàmet del que s'havia parlat en legislatures anteriors", ha subratllat Castillo, qui ha recordat que la pròxima corporació municipal serà la que "haurà d'agafar el testimoni" per a aconseguir concloure els tràmits.

"Estem contents perquè acaba un procés que vam iniciar al principi del mandat i que acaba desenredant una qüestió administrativa que donarà pas a un marc conceptual respecte a l'Entitat Local Menor de Benimàmet", ha dit Castillo a declaracions als mitjans de comunicació, abans del començament del ple. A més, la regidora ha ressaltat que aquest reconeixement obrirà "la reflexió sobre un nou municipalisme, en què s'aborda la governança i la participació ciutadana amb una altra visió".

next