El litoral del Maestrat i de la Plana, bandera negra per la dolenta gestió ambiental

Ecologistes en Acció també ha assenyalat quatre platges més al territori valencià amb problemes de contaminació
13 juny 2019 16:48h
L'informe de la formació ecologista ha incorporat enguany els efectes de turistificació. / EFE ARXIU

Ecologistes en Acció ha atorgat enguany banderes negres a tota la costa de la demarcació de Castelló, al sector central de la badia d'Alacant, al restaurant il·legal de l'illa de Benidorm, a la platja dels Peixets d'Alboraia i a la de la Goleta de Tavernes de la Valldigna. 

Així ho assenyala en l'informe Banderes Negres 2019 de l'organització ecologista, en el qual indica que aquestes assignacions es corresponen a casos de contaminació i de mala gestió ambiental, a la qual cosa enguany han incorporat els efectes de la turistificació" en el litoral espanyol. 

La formació ecologista ha atorgat una bandera negra al sector central de la badia d'Alacant, una zona d'uns 4 quilòmetres on destaquen dos punts de contaminació de residus sòlids: la platja de Sant Gabriel, de tipus urbà, i la platja d'Aigua Amarga, de tipus rural.

En la primera s'han trobat residus com ara tovalloletes humides o tampons, així com innombrables bastonets de plàstic que acaben arribant al medi marí quan el sistema de depuració de la zona no funciona adequadament. 

En l'informe, adverteixen que si no es posen solucions a aquests problemes, "potser hauria de plantejar-se l'opció de prohibir el bany en aquesta platja o, almenys, informar els banyistes del perill al qual s'exposen". 

En la zona d'Aigua Amarga, el tram costaner afectat és una plataforma rocosa i alguna cala estreta on la gent pesca o passa el dia i on es concentren residus provinents de la construcció, d'aparells de pesca o de fem.

Ecologistes en Acció també ha atorgat la bandera negra al restaurant il·legal de l'illa de Benidorm del Parc Natural de Serra Gelada, a causa dels "impactes permesos per les administracions públiques en el domini públic marítim-terrestre".

Aquest Parc Natural consta de més de 5.600 hectàrees, de les quals el 86,8 per cent són marines i el 13,2 terrestres, i dins d'aquesta zona de protecció està situada l'illa de Benidorm, on a més hi ha poblacions d'ocells inclosos en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.

L'informe recorda que el Ministeri per a la Transició Ecològica va ordenar a l'Ajuntament de Benidorm l'enderrocament de totes les instal·lacions relacionades amb el restaurant a l'illa en tres mesos des de gener d'aquest any, i el local ja va patir una sanció per abocaments il·legals al mar i se li va denegar la llicència d'obertura. 

"Cap administració pública, local, autonòmica o estatal ha pres cartes en l'assumpte perquè es complisca la llei de Costes i es derroque aquesta construcció, que afecta de forma molt negativa el parc natural de Serra Gelada", adverteix. 

L'organització també atorga bandera negra a tot el litoral de Castelló perquè, al seu parer, "no ha canviat res i es manté la tònica general de problemàtiques i impactes com ara urbanisme excessiu, pressió humana en paratges naturals, sobrepesca, abocaments i residus o pèrdua de masses boscoses i biodiversitat".

També repeteix bandera negra la platja els Peixets d'Alboraia "per contaminació" i el seu mal estat que, segons Ecologistes en Acció, "continua notori ja que no prenen mesures correctores les autoritats competents".

Finalment, la platja de la Goleta, de Tavernes de la Valldigna, també ha rebut enguany la bandera negra "per la mala gestió", ja que la pressió urbanística està destruint els cordons dunars i la platja no és capaç de recuperar a l'estiu les aportacions sedimentàries que van erosionant-se a l'hivern.

next