Baldoví demana al govern espanyol que tanque els ports als cítrics sud-africans per a frenar les plagues

El diputat de Compromís recorda que aquest estiu s'han localitzat cinc partides de cítrics infectades amb diverses plagues
9 setembre 2019 18:55h

MADRID. El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha registrat una proposició no de llei que insta el govern a ordenar el tancament de la importació a través dels ports del territori espanyol als cítrics procedents de Sud-àfrica i d'altres països, mentre no hi haja garanties plenes que no són portadores de plagues.

"Tres anys després de la posada en marxa de l'Acord comercial de la Unió Europea amb Sud-àfrica, la citricultura espanyola i la valenciana han patit la seua pitjor campanya, amb incalculables pèrdues, i s'ha generat un risc fitosanitari", ha explicat Baldoví en un comunicat.

La coalició recorda en la proposta que, segons dades oficials de la Unió Europea, només en el mes de juliol passat s'han detectat greus plagues de cinc partides infectades, tres amb falsa arna i dues amb taca negra. A més a més, des del 2015 s'han constatat 136 enviaments de cítrics sud-africans contaminats per aquestes plagues.

Baldoví ha exigit al govern espanyol que no mire a un altre costat mentre es destrueix la citricultura valenciana: "Una vegada més els agricultors pagaran els plats trencats d'un acord polític nociu. El sector agrícola assumirà el cost d'aquestes plagues; la pèrdua subsegüent de rendes i del rendiment dels cultiu,s i la utilització extra de pesticides, que tenen, al seu torn, un impacte directe en el nostre medi ambient, en la fauna i en la salut humana".

En la iniciativa, Compromís també ha instat l'executiu espanyol a traslladar la preocupació dels agricultors a la Unió Europea perquè s'adopte el tancament de fronteres a aquestes importacions.

next