AVA-Asaja alerta que la campanya de fruita d'estiu comença amb preus molt baixos

L'associació agrària assegura que els agricultors es veuen forçats a vendre per baix del preu de cost o a entregar els productes al magatzem sense pactar un preu
24 maig 2019 11:21h
AVA-Asaja demana que les administracions prenguen mesures perquè s'incrementen els preus. / AVA-Asaja

VALÈNCIA. La temporada de la fruita d'estiu al País Valencià comença "amb els pitjors auspicis". Quan la campanya de fruita d'estiu acaba de començar, AVA-Asaja alerta que els agricultors que intenten comercialitzar les primeres produccions d'albercocs, nectarines o bresquilles s'estan topant "amb serioses dificultats per a poder fer-ho a causa, fonamentalment, del notable desinterés que mostren les grans cadenes de compra per a adquirir aquest tipus de fruites". Segons explica l'organització agrària, la gran distribució al·lega que la persistència del fred en bona part d'Europa està alentint la demanda d'aquestes fruites.

Aquesta conjuntura, segons denuncia AVA-Asaja, està provocant un vertader col·lapse en l'inici de la campanya i disparant la preocupació entre els productors valencians, "que estan tenint vertaders problemes per a trobar un comprador per a les seues collites". Quan el troben, AVA assegura que s'enfronten a una disjuntiva "desoladora". "O se'ls ofereix una cotització de misèria molt per davall dels costos de producció o, senzillament, se'ls brinda la possibilitat que entreguen la seua fruita al magatzem sense pactar cap preu previ; és a dir, la temuda "venda a resultes" o "al que isca", una pràctica que es tradueix de manera invariable en cotitzacions ruïnoses per als agricultors" lamenten.

"La situació és tremenda i ara mateix les perspectives de la campanya de fruita d'estiu no poden ser pitjors, ja que és precisament ara, en l'inici de la temporada, quan els preus haurien de ser millors i resulta que hem arrancat sense preus o amb preus ridículs, i això que la fruita presenta enguany una qualitat excel·lent perquè ha comptat amb les hores de fred necessàries per al seu correcte desenvolupament. Però el més inquietant de tot el que està succeint és la paràlisi que tenalla els mercats i sabem per experiència que, si una campanya comença tan mal, després és molt complicat que les cotitzacions remunten el vol", assegura el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado.

Davant d'aquesta situació, AVA-Asaja considera absolutament imprescindible que les tres administracions –l'autonòmica, l'estatal i la comunitària– s'impliquen decididament en la posada en marxa de mesures de suport al sector per a redreçar l'infaust començament de la temporada i per a evitar que el desastre siga irreversible.

"Per a això –planteja Cristóbal Aguado– cal que entren en funcionament amb caràcter de màxima urgència els mecanismes de retirada prevists per la legislació europea per a reactivar la demanda en els mercats i aquesta fruita que isca del circuit comercial puga dedicar-se a finalitats benèfiques. És important també que a aquestes ajudes per a la retirada puguen acollir-se tant els agricultors que són socis d'organitzacions de productors (OPs) com aquells altres que no ho són. El que resulta evident és que cal actuar i fer-ho ja. Quan van començar els problemes en la recent campanya de cítrics ja demanem llavors que s'activara la retirada, no se'ns va fer cas i ja sabem tots la catàstrofe que va sobrevindre després. A veure si no tornem a incórrer en el mateix error".

next