Diari La Veu del País Valencià
Les autonomies demanen que Europa done suport específic als territoris afectats pel Brèxit

BRUSSEL·LES. Les autonomies reclamen que el pròxim pressupost europeu per al període 2021-2027 amplie els fons de cohesió o que, almenys, no el reduïsca davant els nous desafiaments, com són la ciberseguretat i la gestió de la immigració. Així mateix, defensen que, si és necessari, s’amplie l’aportació dels estats, que és de l’1% del PIB.

Així s’ha expressat Joan Calabuig, delegat per a la Unió Europea de la Generalitat Valenciana, que de forma rotatòria presideix la delegació espanyola davant el Comité Europeu de les Regions (CDR), que aquest dimecres i dijous celebra sessió plenària.

En declaracions a Europa Press, ha explicat que el manteniment dels fons de cohesió és una de les principals preocupacions de les autonomies davant l’impacte que poden tindre en el pressupost les partides per a la defensa, la ciberseguretat i la immigració. “Continuarem lluitant perquè els fons de cohesió es mantinguen en el primer nivell de prioritats”, ha dit, encara que això implique que els estats incrementen la seua aportació perquè l’actual “ja no respon a les noves necessitats d’una Europa que vol reforçar-se”.

D’altra banda, Calabuig ha subratllat la necessitat d’un suport específic als territoris més afectats pel Brèxit, tant per les conseqüències per al sector agroalimentari com per a l’industrial i el del turisme. “En línia amb el Comité Europeu de les Regions, exigirem una compensació”, ha recalcat.

El representant de la Generalitat ha explicat que un dels territoris interessats en aquesta ajuda és el valencià, ja que té un sector industrial, especialment el de l’automòbil, molt lligat al Regne Unit, i un sector turístic el primer client del qual és aquell país. A més, uns 100.000 britànics viuen al País Valencià i uns 20.000 valencians, al Regne Unit.

Corredor Mediterrani i nous acords comercials

El representant de l’estat espanyol ha explicat que les autonomies també segueixen amb atenció el resultat dels nous acords comercials que està negociant la Unió Europea, especialment amb Mercosur, i que constitueixen “un element de preocupació”. La reivindicació de les regions europees és que el lliure comerç es mantinga però amb una competència equilibrada; en concret, demanen més controls fitosanitaris de les produccions, així com que respecten el medi ambient i les condicions sociolaborals dels treballadors.

Joan Calabuig ha explicat que en el cas concret del País Valencià existeixen “certes tensions” a causa de la importació de productes cítrics de Sud-àfrica i ha criticat el control fitosanitari que es realitza sobre aquesta mercaderia, especialment als ports holandesos. “No estem satisfets. Això cal millorar-ho perquè hem de competir però amb nivells de qualitat i de seguretat per als consumidors”, ha dit.

També és una reivindicació específicament valenciana l’impuls del Corredor Mediterrani, que és, a més, un projecte defensat per la delegació espanyola com a línia estratègica de connexió ferroviària. Calabuig ha explicat que és clar el compromís del govern espanyol amb aquesta obra, “però, fins que no estiguen totes les vies posades i tots els trens funcionant, caldrà estar al corrent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa