L'Audiència Nacional acorda llibertat sota fiança de 10.000 euros per a un cinqué CDR detingut el 23S

El tribunal ha alliberat amb una fiança de 5.000 euros un altre arrestat aquest dijous i tres més la setmana passada
26 desembre 2019 15:55h
L'Audiència Nacional manté presó incondicional per a dos dels set detinguts en l'operació Judes. / BLANCA BLAY, ACN

BARCELONA. La sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat deixar en llibertat sota fiança de 10.000 euros un altre CDR detingut el 23 de setembre. Es tracta d'Alexis Codina, que se suma als altres quatre detinguts en l'operació Judes, per als quals el tribunal ha dictat fiança perquè puguen eixir de la presó de Soto del Real. L'Audiència Nacional manté presó incondicional per a dos dels set detinguts en aquella operació. 

La resolució estima parcialment el recurs presentat per la defensa de Codina i conclou que aquest no tenia explosius al seu domicili, sinó "precursors". "No existeix en l'escorcoll del domicili la substància termita, sinó precursors de la mateixa", diu la resolució. El sumari del cas situa Codina com un dels membres del "nucli productor" d'explosius.

El magistrat imposa a Codina mesures cautelars una vegada haja dipositat la fiança i quede en llibertat. Així, Codina haurà de presentar-se setmanalment davant del jutjat o la comissaria dels Mossos més pròxima al seu domicili, se li prohibeix l'eixida del territori amb la retirada del passaport i haurà de comunicar el domicili on se'l pot localitzar. Per a Codina s'ha imposat una fiança més alta que per als altres quatre CDR –5.000 euros en eixos casos–.

La sala penal ha constatat que no han trobat en la pericial feta pels dos tècnics del Grup de Desactivació d'Explosius de la Guàrdia Civil de Barcelona cap referència "a l'existència d'explosius" entre les substàncies trobades al domicili de Codina, sinó "únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments tècnics podrien arribar a convertir-se en explosius". Tot i això, sí que remarquen que Codina tenia "documents amb informació per elaborar explosius".

La sala constata "l'objectiva inexistència d'explosius en poder de Codina" i, per això, creu que la seua situació és com la dels altres CDR que estaven empresonats i que s'ha decidit posar una fiança per a eixir en llibertat pel fet que no tenien contacte material amb explosius. A més, la sala ha apreciat en Codina "arrelament" personal, social i familiar, i creu que no existeix un risc d'entorpir el procediment o de destruir proves.

El cinqué 'alliberament' en els darrers dies

L'Audiència Nacional també ha acordat aquest dijous al matí la llibertat sota fiança de 5.000 euros per a un altre dels CDR detinguts el passat 23 de setembre en l'operació Judes, segons ha informat Alerta Solidària. Es tracta de Ferran Jolis. 

Segons fonts de la defensa, l'Audiència Nacional ha estimat l'escrit en què demanaven la modificació de la seua situació personal. Ara s'està tramitant el pagament de la fiança i, segons les mateixes fonts, esperen que puga eixir aquest mateix dijous de Soto del Real. 

Divendres passat a la vesprada, la sala penal de l'Audiència Nacional ja va acordar la llibertat sota la mateixa fiança per a tres detinguts més en el mateix operatiu –Xavier Buigas, Guillem Xavier Duch i Eduardo Garzón–, que també es trobaven en presó provisional a Soto del Real.

next