Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència confirma l’arxivament de la investigació a Ribó per l’enquesta fallera

VALÈNCIA. L’Audiència de València ha confirmat l’arxivament de la investigació contra l’alcalde de València, Joan Ribó, per l’enquesta fallera. Ribó estava acusat de negar-se a facilitar informació a l’oposició sobre un expedient de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades relatiu a una enquesta sociològica feta el 2017 al món faller que incloïa preguntes sobre intenció de vot i creences religioses.

En un acte datat el 12 de febrer, la Secció Quarta de l’Audiència desestima així els recursos d’apel·lació plantejats pel grup popular municipal i altres regidors i confirma íntegrament el sobreseïment lliure de la causa acordat al juliol del 2018 i confirmat a l’octubre del mateix any pel Jutjat d’Instrucció núm. 9 de València.

L’Audiència de València descarta que Ribó incorreguera en els delictes de prevaricació i impediment de l’exercici de drets cívics, pels quals va arribar a prestar declaració en qualitat d’investigat, segons ha informat en una nota de premsa el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià.

“És obvi que, en aquest concret supòsit, no pot afirmar-se que existisca una resolució arbitrària dictada per l’alcalde sabent la seua manifesta i palesa il·legalitat, tal com raona l’instructor i manté el Ministeri Fiscal en la seua oposició a tots dos recursos”, afirma el tribunal. “Per idèntiques raons, no existeix indici algun del pretés delicte d’impediment de l’exercici dels drets cívics –en aquest cas el d’informació– de naturalesa igualment dolosa”, afegeix.

L’Audiència arriba a aquesta conclusió després d’examinar la declaració prestada pel secretari de l’Ajuntament de València, qui va considerar que havia de mantindre’s la reserva de l’accés a la informació al grup municipal sol·licitant en defensa dels interessos municipals.

El tribunal considera “indiscutible” el dret dels regidors, com a membres de les corporacions locals, a obtindre “antecedents, dades o informacions que obren en poder dels serveis de la corporació i que resulten precisos per a l’exercici de la seua funció”. Tanmateix, no comparteix en aquest supòsit el criteri dels recurrents, que sostenien que se’ls havia denegat informació sobre un autèntic expedient municipal i equiparaven la “resolució tardana” d’Alcaldia amb la negativa de l’accés a la informació.

L’expedient sobre el qual l’oposició sol·licitava informació no era en realitat municipal, sinó un expedient incoat per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, segons apunta la nota del TSJ valencià.

Tant l’alcalde com el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, “tots dos llecs en dret, es van limitar a sol·licitar l’auxili del secretari, qui va elaborar una proposta de resolució que va ser íntegrament assumida per aquells”, recull la interlocutòria. La Secció Quarta de l’Audiència de València recorda que la proposta del secretari estava “fundada en dret, amb independència que puga compartir-se o no. En aquest cas, el regidor o grup municipal haurà d’acudir a la via contenciosa administrativa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa