Una associació d'advocats naix per a donar cobertura legal a la defensa animal

La presidenta d'AVADA ha advertit que el maltractament animal sol estar vinculat a casos de violència masclista o d'abús a menors i a persones majors
27 setembre 2019 19:18h
"Les protectores no tenen recursos. Qui pagarà un advocat i un procurador?", s'ha preguntat Requena. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. L'associació Advocats Valencians en Defensa Animal (AVADA), integrada per advocats i que compta amb la col·laboració del procuradors i veterinaris, naix per a donar una cobertura legal completa a les denúncies per maltractament animal i per a reivindicar enduriment de penes i una Llei de Protecció Animal.

Així ho ha relatat a EFE la presidenta d'AVADA, Amparo Requena, que ha explicat que hi ha unes altres associacions en defensa dels animals a l'estat espanyol però que la seua és "pionera" perquè cap ofereix una cobertura completament altruista "engranada de tal forma" que incloga les pericials dels veterinaris i les gestions dels procuradors.

AVADA sorgeix de la secció de defensa animal del Col·legi d'Advocats de València, que va advertir que molts delictes greus de maltractament animal "es produeixen sobre animals abandonats o sobre animals amb propietari desconegut", la qual cosa els deixa desemparats i fa que molts delictes queden "perduts o sense denunciar", segons Requena.

"Les protectores no tenen recursos. Qui pagarà un advocat i un procurador?", s'ha preguntat Requena, qui ha afegit que davant aquesta situació diversos companys han decidit, "amb molta generositat i dedicació, traure un poc del seu temps" per a portar aquests casos.

Així mateix, ha argumentat que han creat l'associació perquè siga AVADA, com a persona jurídica, i no la protectora, la que es persone en aquests casos com a acusació particular de forma altruista.

A més, ha posat l'accent que han contactat amb els col·legis professionals de procuradors i veterinaris, i que la seua iniciativa "no tindria sentit" sense el suport de molts dels seus col·legiats, que s'han compromés a fer "gratis" el procediment del procurador i les pericials del veterinari.

"Podem tindre-ho tot de manera altruista perquè els animals tinguen representació legal", ha apuntat, i ha reivindicat una llei estatal de protecció animal i l'enduriment de les condemnes perquè, "per molt terrorífic que siga el que li fan a l'animal, la major condemna és d'any i mig i molts ni entren a la presó".

Segons Requena, hi ha casos "veritablement sagnants que haurien de tindre una condemna major a dos anys per a l'ingrés directe a la presó".

A més, ha advertit que el maltractament animal sol estar "tremendament vinculat" a casos de violència masclista o d'abús a menors i a persones majors; "un indicatiu que això és molt greu".

En aquest sentit, ha explicat el cas d'un gos que va aparéixer cremat amb cigars i que finalment es va descobrir que era un maltractament psicològic d'un pare als seus fills, que els amenaçava a fer-los el que li feia al gos.

Requena ha exposat casos de maltractament animal que "si no hagueren rebut acusació, s'haurien arxivat", com ara el d'una gosseta Yorkshire que van tindre cinc anys tancada en una cambra obscura, o el d'un pitbull que van tirar des d'un cinqué pis i els amos del qual van acabar condemnats.

Amparo Requena ha explicat que contactaran amb els Col·legis d'Advocats d'Alacant i de Castelló perquè se sumen a aquesta iniciativa.

next