Diari La Veu del País Valencià
L’arxiu de la memòria de Paiporta recull en una web testimonis de la Guerra Civil i el franquisme

VALÈNCIA. Paiporta (l’Horta Sud) estrena el seu Arxiu de la Memòria, un espai web amb els fruits de la investigació sobre testimonis de l’alçament militar, la Guerra Civil Espanyola i la postguerra. Una pàgina que recull les entrevistes enregistrades al llarg dels darrers anys i que han estat monitoritzades i minutades perquè puguen ser consultes per conceptes.

L’Arxiu de la Memòria facilita així l’accés a la informació, tant per a la ciutadania que senta curiositat per conéixer la història recent del seu poble, com per al personal investigador que vulga saber com va ser la repressió franquista a Paiporta.

La pàgina web també presenta el llibre fruit de la investigació de Vicent Gabarda i Helena Villasante De la rereguarda a les presons. República, guerra i dictadura franquista a Paiporta‘, editat l’any passat amb motiu de les anteriors jornades.

Aquest dimarts el Museu de la Rajoleria de Paiporta va acollir la presentació d’aquesta web junt amb la inauguració de la tercera edició de les Jornades de Memòria Històrica de Paiporta, organitzades per la Regidoria de Cultura, i que s’estan celebrant al llarg d’aquest abril. La programació de les jornades inclou teatre, cinema, concerts, presentacions de llibres i recitals de poesia.

La tercera edició de les Jornades de Memòria Històrica té, un any més, l’objectiu de continuar aprofundint en el record d’un temps amagat i oblidat. El lema de les jornades és, un any més, ‘Descobrir, conéixer, construir’, ja que la pretensió de la regidoria és posar llum sobre uns fets desconeguts fins fa poc per a construir un futur que no deixe ningú enrere.

Programa replet d’activitats

Paral·lelament, el Museu de la Rajoleria acull l’exposició No tindreu pau després de la guerra, que aprofundeix en les característiques de la repressió del règim franquista sobre la societat valenciana i mostra com el conflicte bèl·lic va donar pas a una cruel onada de represàlies i revenja contra aquells a qui el franquisme considerava enemics. La mostra es podrà veure fins al pròxim 22 d’abril.

Entre els concerts, destaquen el que protagonitzarà Luis Pastor el dissabte 13 d’abril, a les 19 hores, a l’auditori municipal. L’endemà, a les 12 hores i en la mateixa ubicació, tindrà lloc el concert del cantautor paiportí Elies Monxolí, acompanyat per la Banda Simfònica i el Cor de la Unió Musical, el cor de la Societat Musical La Primitiva de Rafelbunyol i el cor de la Unió Musical de Montcada.

En aquest últim concert representaran Campanades a morts, l’homenatge de Lluís Llach a les víctimes de la massacre franquista succeïda a Vitòria l’any 1976, quan la policia va assassinar tres persones a tirs i va causar un centenar de ferits durant una vaga obrera.

Comparteix

Icona de pantalla completa