Diari La Veu del País Valencià
L’art efímer i comunista de l’Equip Crònica reapareix a l’IVAM

VALÈNCIA. L’any 1971 l’Equip Crònica exposava al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona una bastida, una obra on es veu una clara al·legoria a l’artista francés Fernand Léger i a la seua sèrie Els constructors –alguns quadres de la qual es poden veure actualment en la retrospectiva que acull l’IVAM–. La influència de Léger sobre el tàndem format per Rafael Solbes i Manolo Valdés era una evidència reconeguda, no només per la similitud en les tècniques utilitzades pels valencians, sinó també perquè Equip Crònica no va dubtar a definir la cartelleria que va fer per al Partit Comunista del País Valencià per a la campanya electoral del 1977 amb la frase: “A la manera de Léger”.

Els cartells i la bastida van ser peces efímeres. La cartelleria incloïa la característica flor utilitzada per l’artista francés, però eren papers per a penjar-se al carrer durant un temps concret: la campanya electoral del 77. De fet, quan es van fer els pamflets “aleshores ningú no pensava que hui estarien en un museu i que serien, al meu criteri, obres d’art”, va defensar aquest dimecres el director de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), José Miguel G. Cortés, durant la presentació d’un nou cas d’estudi impulsat pel museu.

Equip Crònica, mirant-se en l’espill de l’avantguarda és un cas d’estudi liderat i comissariat per Teresa Millet amb què l’IVAM recupera la relació entre el tàndem valencià i Léger. “Pensàvem que estava tot descobert i sentit sobre Equip Crònica”, va destacar García Cortés, però la investigació demostra que “sempre es troben coses noves”, va afegir.

Així, l’exposició del 77 a Barcelona incloïa la bastida, una escultura que, una vegada finalitzada la mostra, va desaparéixer. Gràcies a la investigació de Millet a través de les fotografies que es van realitzar a Madrid, quan l’obra es va tornar a construir temporalment, s’ha pogut reproduir a l’IVAM, de manera que s’exposa al museu valencià junt amb la sèrie ‘Policia i Cultura’. “50 anys després es redescobreixen coses d’Equip Crònica”, va manifestar el director del museu.

L’obra efímera i comunista de l’Equip Crònica reapareix a l’IVAM i ho fa perquè “continua tenint força, interés i vigència”, va defensar José Miguel G. Cortés. L’exposició, ubicada a la sala 3 de l’IVAM –s’inaugura aquest dijous, 20 de juny, i es podrà visitar fins al 8 de setembre– proposa un recorregut per 16 de les 21 sèries que van crear Solbes i Valdés parant esment a la cartelleria realitzada pel tàndem per al Partit Comunista del País Valencià, així com a les portades de publicacions com Cal Dir i Trellat, entre d’altres.

Tot i això, la mostra se centra, principalment, en la sèrie ‘Ofici i oficiants’, on més clarament es troben la influència de Fernand Léger i Jean Dubuffet en Equip Crònica. L’exposició inclou, per a contextualitzar les referències –que van més enllà del vincle estètic; també hi ha una militància política compartida entre els artistes francesos i el tàndem valencià–, dues obres de Léger i de Dubuffet.

Això no obstant, la sala 1 del museu acull la major retrospectiva que s’ha fet en les últimes dècades sobre Léger, mentre que en la mateixa sala es poden trobar les influències del francés en Equip Crònica. Per a tancar el cercle, l’IVAM prepara per a després de l’estiu una “gran exposició” sobre Jean Dubuffet, va avançar dimecres José Miguel G. Cortés.

Comparteix

Icona de pantalla completa