L'equip d'ArqueoAntro treballa en l'exhumació de dues víctimes de la rereguarda republicana a Alfarb

L'arqueòleg Miguel Mezquida destaca que "la finalitat d'aquests treballs és emparar les víctimes d'ambdós bàndols"
8 juliol 2019 13:02h
La corporació provincial va iniciar a principi de la setmana passada l'obertura d'una nova fossa, aquesta vegada al cementeri d'Alfarb, en la qual s'espera trobar les restes de dues víctimes de la rereguarda republicana. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València continua el seu treball de recuperació i identificació de les restes de víctimes de la Guerra Civil. La corporació provincial va iniciar a principi de la setmana passada l'obertura d'una nova fossa, aquesta vegada al cementeri d'Alfarb, en la qual s'espera trobar les restes de dues víctimes de la rereguarda republicana. Aquesta obertura respon "a l'objectiu de fer justícia i reparar atenent les peticions de familiars", assenyala la Diputació en una nota.

Els arqueòlegs d'ArqueoAntro treballen en la recuperació i identificació de les restes de dues dones els cadàvers de les quals van ser trobats el 24 de gener del 1937 al paratge de les Pedreres, al terme d'Alfarb. Amb la informació de què disposa l'àrea de Memòria Històrica i les dades aportades per familiars, es creu que aquestes dones van ser represaliades per la rereguarda republicana.

En paraules de l'arqueòleg Miguel Mezquida, que coordina l'exhumació, "això demostra que la finalitat d'aquests treballs és emparar les víctimes d'ambdós bàndols, tant del franquisme com de la rereguarda republicana". 


Mezquida explica que el fet d'obrir més fosses amb víctimes del franquisme "es deu al fet que les que contenien les restes de represaliats pels republicans ja es van exhumar en la seua gran majoria fa anys". Encara en queden algunes com la d'Alfarb els treballs de la qual finalitzaran previsiblement cap al 12 de juliol. Després, es procedirà a la identificació de les víctimes acarant mostres d'ADN. 

En la present legislatura s'han recuperat les restes de mig miler de víctimes de la Guerra Civil, en la seua immensa majoria represaliades pel franquisme; al final del present any s'espera elevar eixa xifra per sobre de les 700.

next