Diari La Veu del País Valencià
L’Autoritat Portuària accepta l’elaboració d’un estudi que analitze l’impacte ambiental del port de València

VALÈNCIA. La reunió a quatre bandes entre les entitats implicades en la gestió de l’ampliació del Port de València dona fruits conciliadors, tot i que encara no s’han assolit consensos sobre el futur projecte, de moment, atribuït a l’empresa MSC. El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez; el conseller d’Obres Públiques i Ordenació del Territori, Arcadi España; el president de Ports de l’Estat, Salvador Encina, i l’alcalde de València, Joan Ribó, han mantingut aquest dimecres una trobada que ha permés apaivagar els ànims després de les postures contràries que s’han creuat de forma reiterada durant l’estiu.

Especialment, les discrepàncies sorgien per part de la negativa de l’Ajuntament de València a l’accés nord al port, que destruiria zones verdes i que tindria un impacte ambiental encara sense estudiar. A més, la Generalitat demanava una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) però el port rebutjava aquesta possibilitat i justificava l’ampliació en l’augment del trànsit i de l’activitat comercial. Després d’aquesta reunió, ara sembla que, des de l’APV, s’han produït avanços per a estudiar quines serien les conseqüències d’aquestes obres al port.

Segons ha explicat el conseller d’Obres Públiques i Ordenació del Territori, Arcadi España, des del port tenen la voluntat de redactar dos informes que recullen les necessitats de la infraestructura. En primer lloc, un informe que estudie no només l’accés viari per a camions –que en principi demana al port–, sinó també un accés ferroviari, en relació a les demandes de l’alcalde de València, Joan Ribó.

Així mateix, el president de l’Autoritat Portuària s’ha subscrit a un segon compromís: elaborar un estudi a càrrec d’experts independents que analitze de forma global els impactes del port de València en totes les seues variables. Fins ara, els informes només s’havien fet en les variant tècnica i econòmica, segons expliquen de la Conselleria; aquest pas podria seure precedent per a la conciliació –que no l’acord– entre les tres.

Una petició de la DIA que no s’ha realitzat

Tot i que Martínez ha apostat per aquesta nova anàlisi, això no implica que des de l’APV accepten la declaració d’impacte ambiental (DIA), en la qual insisteixen tant l’alcalde de València com la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà. Al contrari, els responsables del port de València s’ancoren en la defensa de la vigència de la DIA del 2007.

“Coordinació” i “nou impuls en les relacions” ha sigut la forma en què s’ha expressat Arcadi España a l’eixida de la reunió entre tots els agents. La trobada ha conclòs amb alguns reptes principals de cara al futur, com ara minimitzar l’impacte ambiental del port i aconseguir la sostenibilitat. Precisament, la DIA va encaminada a estudiar aquestes variables, però la Generalitat reconeix que encara no l’ha demanat formalment –Mollà va realitzar la petició per carta– i que haurà de ser el “futur” Ministeri de Transició Ecològica qui s’encarregue d’ell. L’informe, per tant, depén també de la formació d’un govern espanyol després de les eleccions el 10 de novembre, per la qual cosa encara podria prolongar-se mesos.

El conseller España també ha explicat que s’establiran tres comissions de treball encaminades a aconseguir una certa representativitat de tots els agents que es poden veure repercutits per aquesta futura obra. La primera de les comissions de l’Autoritat Portuària es reunirà amb els agents econòmics i socials; una segona d’elles, amb els col·lectius socials i ecologistes, a més de les entitats veïnals. L’últim d’aquests grups de treball s’establirà amb l’Ajuntament de València.

Ribó considera que “no té sentit” l’accés per un túnel de camions

L’alcalde de València ha remarcat, de nou, la seua postura contrària a l’accés dels camions al port; la mateixa que ha defensat durant tot l’estiu. Aquest dimecres ha tornat a rebutjar aquest projecte precisament per la “situació mediambiental de la ciutat”. L’alcalde aposta per “descarbonitzar”, una iniciativa incompatible amb el plantejament actual de l’accés al port. “Si pretenem reduir les emissions de gasos contaminants en els pròxims anys, no té sentit construir un túnel per a camions”, explica.

Ribó, però, s’ha congratulat que comence un treball per comissions –que, en el cas de l’Ajuntament, ja existia– per a intentar acostar unes postures que certament semblen irreconciliables. En aquesta direcció també avança un projecte que demana l’Ajuntament en l’ampliació perquè els creuers que atraquen en el port paren màquines –reduint l’emissió de contaminants– i es connecten a una estació elèctrica fixa.

Aquest divendres el Consell d’Administració del Port de València es reunirà i portarà un informe de l’única oferta que de moment el port ha rebut per a aquestes obres, la qual cosa suposaria que cada vegada la possibilitat de modificar el projecte està més lluny. De fet, des de l’Autoritat no s’han compromés a paralitzar les obres, almenys de moment, tot i la bona voluntat de continuar amb els estudis d’impacte, tant ambiental com del canal ferroviari. El treball pendent, segons la Generalitat, continuarà en les comissions.

Comparteix

Icona de pantalla completa