Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (58). Tot és enganyós

Després de llegir diaris diferents del dia.

En Bosch

Crec que hi ha polítics als quals no se’ls hauria de deixar l’oportunitat de ser-ho. Haurien de ser exclosos, directament.

L’amic blaver (alçant les celles alhora que es posa les mans al front)

A qui et refereixes? I que han fet?

En Bosch

A un polític de Ciutadans.

Pep Amagat (estira el cos enrere contra el respatller de la cadira)

Uf, aquests! D’ells, es pot esperar tot. Crec que ja sé de què parles. Del que va dir sobre que la tradició catalana de Nadal, el cagatió, que s’havia celebrat el 21 desembre quan la policia pegava contra alguns integrants dels CDR en comptes de pegar a un tronc. Amb molt poc sentit comú es va burlar de la tradició i dels que van rebre els colps de la violència policial.

L’amic blaver

Això és tindre mala bava. No m’agrada aquest partit.

En Bosch (posa la mà sobre el muscle de l’amic blaver)

Hi ha un retor que diu que VOX no és d’extrema dreta sinó d’extrema necessitat. Vosaltres els blavers, que sovint no permeteu certes celebracions, sou de VOX?

L’amic blaver (plega els braços davant del pit)

Si us plau, Bosch, no pots parlar a la babalà. Vés a pastar fang, home. Jo no sé de què és cadascú. Jo no sóc d’aquesta classe de partits ni res que s’assemble. Encara més, no sóc de cap partit.

En Bosch

El president de la Lliga de futbol també diu que Espanya necessitava una alternativa tipus Vox. De fet tot és un engany.

Pep Amagat (es fa enrere i bloqueja amb els dits i les cames)

I tant que sí. (Afirma amb el cap i continua parlant.) Es vol fer creure a la gent que l’independentisme és el mal de tots els mals. És el més demoníac. Hi ha molts partits, des del PSOE fins a VOX, que el veuen com el culpable de tot quan l’independentisme l’única cosa que vol és vertadera democràcia: a eixos partits els espanta la vertadera democràcia i per això són incapaços d’afrontar-ho. Votar, redéu, però que no ho veieu? Xe, collons, si és l’única cosa que volen. I que cadascú aguante la seua postura. En canvi, aquests partits el que busquen és beneficiar els interessos econòmics d’una elit perquè no s’esfondren els seus beneficis establerts. Començant pel rei que vol mantenir els seus beneficis, seguit per VOX que vol mantenir l’estructura eclesiàstica i els beneficis del franquisme encara imperants i els beneficis del masclisme. A continuació teniu Ciutadans, es diu que inventats per mantenir l’estructura econòmica dels bancs i de l’IBEX. De fet totes dues formacions vénen a ser dues versions d’extrema dreta a l’espanyola. Els del PPSOE són polítics de pa i calbot i, si fa o no fa, estan clavats en el mateix sac per a poder sostenir el poder econòmic i social amb l’invent de la constitució espanyola rancia i caducada, i de passada estar rondant pel mig d’Europa. Tanmateix, això de vertadera democràcia no té ni un pam de net.

En Bosch (amb les mans juntes)

Pep, més brillant i clar, impossible. I un bon grapat de polítics ben corruptes en partits que no tenen gens d’ètica, de compromís i honradesa. Ni en l’àmbit particular ni en les institucions, i a ells què, tant els hi fa. En els partits polítics en posen de personatges nous, i ací no ha passat res. Que caradura tenen. I a ells què? Vés-te’n Anton, que el que es queda ja es compon. Tot s’oblida a una velocitat espantosa. Es menysprea a qui vol imposar la dignitat i a qui vol demanar justícia en un passat pròxim del qual hem heretat un munt de personatges i que nodreixen partits plens de corruptes franquistes. Mentrestant, la gent del poble, jubilats i treballadors, dic llauradors com puc dir obrers de qualsevol branca, amb sous i pensions de pura misèria a aguantar i a anar pagant impostos per a engreixar polítics.

Pep Amagat

Sí, home, sí. I se’n riuen davant dels seus nassos per voler imposar el revisionisme històric. Tanquen els ulls, inclòs el partit teòricament progressista com el PSOE. Però tu de què vas, tan bé i tant de benestar que tenim ara. Sí, ja! Tot mentida. Ens volen fer passar per balòsties. Els partits com VOX i Ciutadans tenen una estratègia ideològica convenientment arreglada. A ells què collons els importa la unitat d’Espanya, només ho fan perquè la gent s’ho crega i, els molts ignorants, es fan fanàtics disposats a morir per la unitat d’Espanya. El que ells volen és mantenir la seua butxaca ben plena i la unitat tant se’ls en fum. I el rei, el mateix. Catalunya aporta molts d’eixos diners. En canvi li’n retornen ben pocs.

L’amic blaver

Ei, com ací. Què t’has cregut tu? Ací no en veiem ni cinc. Tenim un finançament pèssim.

Pep Amagat

Però ací estem contents amb els que ens donen perquè ningú protesta.

L’amic blaver

El president valencià sí que es queixa i sovint va a Madrid a parlar amb el president espanyol.

Pep Amagat (va movent la mà esquerra per voler donar contundència)

Això i res és el mateix. La gent calla i no diu res i sols té una raó: són feliços i estan contents fent d’espanyols. Poden fer festes de la ciutat o del poble i tot és alegria. On són els carrers plens de protestes? I els ajuntaments que es revelen? En canvi, l’independentisme els ha tocat la pedra clau: la demanda de vertadera llibertat i democràcia i això els toca potser la seua butxaca, sí també la dels partits espanyols i els seus representants. La resta són contes xinesos. A mi que no em vinguen en rotllos que no me’ls creuré. La constitució? Un altre argument sense pes, ja que si es vol de veritat, es canvia de seguida. Ja veurem a on anem a parar amb una democràcia falsa i enganyosa que farà que la generació actual viurà pitjor que la dels seus pares.

L’amic blaver (acceptant com a bons eixos arguments)

Si hem de ser francs, potser tens raó, xe.

En Bosch

A eixe retor se li oblida que hauria d’anar amb compte i que, a més de pregar, cal treballar. També se li oblida la gent pobra i la gent que percep una misèria, o no? Cosa que no quadra gaire amb l’evangeli. I se l’oblida que l’Església “no s’identifica amb cap projecte polític”.

Pep Amagat

Oh, i tant.

Comparteix

Icona de pantalla completa