Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (50) Perfils genètics (part 2)

…com deia Pep

Pep Amagat

(Incisiu i contundent)

I què hi té a veure el frotis bucal amb tot això que has dit?

En Bosch

Doncs, que volen descobrir si hi ha parentesc. Volen fer una identificació genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil. En aquest cas, ell i son tio. La prova és gratuïta i indolora.

Pep Amagat

Alça les celles

I si hi ha coincidència, què passarà?

En Bosch

Diu sense amagar informació alhora que es toca el pit amb la mà esquerra

Doncs, que posaran les restes a la disposició d’ell i de la meua família per donar el destí definitiu del familiar.

Pep Amagat

Els altres dos l’escolten amb atenció

És just. Tanmateix, no aprenem dels que van patir la guerra. Sembla que hàgem nascut estrellats, ja que ara tornem a estar sota el poder dels franquistes light del PP i dels agressius Ciutadans, que d’això no tenen ni el nom. Fan de nosaltres el que volen i, com que la gent no aprèn, prompte podríem tornar a ser-hi. No escarmentem.

En Bosch

Mira Pep d’una manera directa

Sí, Pep. I no sabem apreciar el valor dels familiars, també de les coses, fins que les hem perdut. Seguim entropessant en la pedra de sempre.

L’amic blaver

Tot el que contes, Bosch, està molt bé alhora que és molt trist. És veritat que els governs successius del PP només han posat entrebancs per a obstaculitzar la investigació dels morts i desapareguts en la guerra i la dictadura.

En Bosch

El meu germà diu que creu que allà volen crear una base de dades pel futur encreuament amb nous perfils genètics que s’aniran extraient de les restes exhumades.

Pep Amagat

Amb escepticisme

Mentrestant, ací no fem res. El govern del PP ni ha fet res ni ha deixat fer res en el tema. Simplement, res. Quina barra! El nou govern eixint de les passades eleccions em sembla que tampoc està fent res.

En Bosch

Vols dir? Compte amb eixe tipus d’afirmacions. Un dels departaments de la Conselleria de Justícia, dirigit per Ferran Puchades, hi està treballant. Es diu Memòria Democràtica i treballa amb desapareguts i amb enterrats en fosses des de l’any 1931 a 1978.

Pep Amagat

No em negaràs que estem a les beceroles. O encara no s’ha fet res o s’ha fet molt poc. Estic d’acord que els del PP no han permès treballar en la qüestió. Els de dalt nostre estan molt avançats, estan a anys llum.

L’amic blaver

Tu sempre amb la teua obsessió per ells. Hala! Vés-te’n cap allà i solucionat.

Pep Amagat

Que vols que me’n vaja, dius? D’això res! Si més no, fins que no hi haja independència.

En Bosch

Ací s’ha fet una llei. L’altre gran problema és que no hi ha diners.

Movent el cap de costat a costat

I això és imputable al PP, que va gastar més del compte. Des de la diputació se subvenciona per l’obertura de fosses com les de Paterna.

Pep Amagat

Els franquistes van matar molta gent a aquesta població.

En Bosch

Va ser horrible. En la societat civil també s’han creat algunes associacions i col·lectius però sembla que són pocs membres en cadascuna d’elles. Com acostuma a passar per ací, prompte s’han creat capelletes.

Pep Amagat

No em digues que en eixa activitat també hi ha envegetes i ganes de mantenir ben amagades les coses que jo descobrisc i no compartir-ho amb les altres associacions. Per què no aprenen a socialitzar la cultura i els descobriments?

En Bosch

Tu no tens familiars desapareguts de la guerra i de la dictadura, amic blaver?

L’amic blaver

Que jo sàpiga, no! De totes maneres, els franquistes van matar però la CNT AIT també va matar algun rector tot i que era nacionalista valencià i ho feia bé ajudant necessitats, sense haver intervingut en la guerra per a res. Eliminem tot ressentiment, malvolença i odi.

En Bosch

Amb els braços una miqueta oberts

És un gran deute amb les víctimes del franquisme. S’han de fer les exhumacions que calga i contactar amb familiars o associacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa