Diari La Veu del País Valencià
Rutes de contacontes per les comarques centrals

L’estiu és l’època de l’any en què molts aprofitem per a viatjar, lluny o prop, en funció de la butxaca i les possibilitats. Una proposta per a descobrir part del País Valencià, des de la paraula, són les rutes de contacontes que tenen l’epicentre en les comarques centrals valencianes. Les rutes de contacontes ens ofereixen tres grans atractius: de primer, són a poqueta nit, el moment que més abelleix passejar i prendre la fresca; de segon, conviden a visitar i descobrir molts pobles menuts, que sovint hem sentit anomenar o hem creuat prop, sense animar-nos a fer una parada, i de tercer, les rutes combinen la narració d’històries de la tradició oral, en boca d’alguns dels nostres millors rondallaires, i una passejada per racons deliciosos (llavadors, fonts, parcs, placetes amagades…).

Les comarques que aposten decididament per aquesta forma d’entendre la promoció turística, l’oci als pobles i la divulgació del patrimoni oral i immaterial són les comarques de l’Alcoià i el Comtat, amb el programa “Rutes de contacontes, un estiu de llegenda”, i la Vall d’Albaida, amb “Nits a la fresca”. Ho fan amb la col·laboració de les Mancomunitats, en un exemple de cooperació entre associacions cíviques i entitats locals admirable que caldria estendre arreu del país.

Pel que fa a l’Alcoià i el Comtat, les rutes de contacontes ens traslladen a pobles grans com Muro, Cocentaina, Banyeres de Mariola o Alcoi però sobretot a pobles menuts, amarats en la màgia d’una vall perduda o encauats a les faldes d’una muntanya enigmàtica: Gorga, Balones, Millena, Penàguila, Benifallim, Benilloba, Biar, Agres, Alfafara, l’Orxa, Gaianes i l’Alqueria d’Asnar. Com a coordinador d’aquestes rutes, que enguany arriben a la III edició, és per a mi una satisfacció comptar amb rondallaires com Almudena Francés, Eva Andújar, Tània Muñoz, Domingo Chinchilla, Jordi Carbonell, Sílvia Colomer, Carles Cano, el grup Anbelú, Rosa Fraj, Lluís Abad o Mery Poppy. Uns professionals excel·lents que fan un paper impagable en el foment de la lectura i del patrimoni oral. Per no parlar d’escriptors i experts en etnopoètica que venen a reforçar i col·laboren de tant en tant, com ara Jordi Raül Verdú, Joan Borja o Víctor Labrado. Les rutes són, a més, un èxit de participació, amb 4000 assistents de públic en l’edició de l’any passat.

Rutes Alcoià-Comtat

L’altre gran eix de la paraula oral a l’estiu són les “Nits a la fresca”, vora una vintena d’actuacions a les places dels pobles de la Vall d’Albaida, que recorreran Otos, Benicolet, Ontinyent, Bocairent, Carrícola, Bèlgida, Quatretonda…, tota la comarca de cap a cap. Amb les històries d’Almudena Francés, Anna Canet, el Gran Jordiet, Núria Urioz i veïns de cada poble que perden la por i ens delecten amb rondalles i llegendes.

Rutes Vall d’Albaida

La paraula oral no solament és bona per a fer-nos oblidar la calor a les nits d’estiu. Castalla organitza a l’octubre la “II Fira de la Fantasia”; Penàguila, la “V Trobada de Contacontes i homenatge a Enric Valor”, i Agres, el “Festival de la Paraula”. A poc a poc, la narració oral va adquirint prestigi i és valorada no sols com una forma d’entretindre els xiquets, sinó com una eina valuosa del foment de la lectura (a les biblioteques, a les escoles); de turisme o esplai cultural (rutes de contacontes, contes a la fresca); de recuperació de l’imaginari col·lectiu dels valencians (campanya “Espanta la por” del Museu Valencià d’Etnologia), i de redreçament de la identitat del País Valencià. Alhora que es teixeix una xarxa de sinergies, complicitats i activisme cultural, arrela i pren saó una autèntica generació de narradors orals, d’una qualitat i professionalitat engrescadora, capaços d’encomanar el plaer de les històries a mestres i famílies, a grans i menuts. A tall d’exemple, vos convide a visualitzar alguna de les moltes històries que explicàrem a la Trobada de Contacontes de Penàguila, penjades totes en l’enllaç de youtube.

Nit de contes

Diuen que a l’estiu, tot lo món viu. Llarga vida també a la màgia de les nostres històries.

Francesc Gisbert, professor i escriptor

Viatjant i llegint és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat (Escola Valenciana)

Comparteix

Icona de pantalla completa