Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (44) Meditació

En Bosch

Amb la soledat que patim dia a dia i te’n vols anar a fer meditació, què dius ara?

L’amic blaver (diu apuntant els avantbraços en triangle)

Precisament per això me’n vull anar a passar uns dies sol i a meditar. Jo me’n vull anar a descansar en setmana santa. Res, només dos dies. Em cal allunyar-me de l’Internet i dels grups de Whatsapp, que bombardegen e-mails i missatges. Tot es fa de pressa en el nostre món. Jo vull fer el contrari. En dues paraules: ‘descansar’, ‘meditar’.

En Bosch

Vols estar encara més sol, home? Es diu que les persones d’ara viuen més soles que mai tot i ser uns privilegiats que vivim en “l’era de la comunicació”. Precisament per això, i a causa de tants aparells, ens hi sentim sols.

L’amic blaver

Massa sovint cansa haver d’estar pendent de les màquines. Quedem atrapats i no ens n’adonem. Que si Internet i totes les xarxes socials, que si mòbils amb missatges a cada moment. Comprens per què em cal fer un canvi d’estil de vida i fer un buidatge mental. No ser esclau de les màquines ni de la pressió inflexible del temps.

(L’amic blaver mou l’esquena inclinada una miqueta endavant)

En Bosch (l’escolta amb interés)

Vivim en l’expressió màxima de tecnologia, en canvi l’home no ha sigut capaç de sotmetre el pas del temps al seu caprici. No sols no l’ha dominat sinó que s’ha accelerat: ens fan menjar en deu minuts, dormim poc, hi ha qui es vol aprimar en 10 dies seguint una dieta determinada.

D’altra banda, crec que la gent viu més individualitzada que abans, veus la gent que camina pel carrer amb la mirada fixada en els mòbils. Ja no aprecien les belleses de l’entorn, ja no es mira a la cara, als ulls; es fan poques salutacions. Sembla que la gent se sent més sola. He vist pel carrer un xicon amb la núvia. Ella posant atenció al mòbil i al gos. Mentrestant, el xicon, que devia ser el nuvi, no sabia com posar-se ni quina cara fer. De veritat que em va fer pena la situació.

L’amic blaver

Fes-me cas del que t’explique: descansaré de tot això i renovaré energies.

En Bosch (està assegut amb les cames separades i mans amb dits oberts i relaxats)

I on vas a fer la meditació? Jo diria que es pot fer a casa, no? O és que te’n vas a fora, que sé jo, posem per cas, a una casa rural. Ara, recorde que hi ha un poble molt xicotet a la comarca del Comtat, a les faldes de la serra del Benicadell, on em sembla que feien activitats d’aquesta mena. Ah, ja recorde el nom: es diu Turballos. Va morir el rector Vicent Micó i ara no sé com ha acabat la cosa.

L’amic blaver

No, no vaig a una casa rural… Vaig a un convent. He llogat, per dir-ho d’alguna manera, una habitació per sols dues nits. Sense cap mena de luxe, eh! Un llit, una taula, una cadira i un lloc on col·locar la roba. També hi ha dutxa i et donen els llençols i mantes, però tu has d’encarregar-te de fer el llit i netejar l’habitació. Els monjos viuen a part.

En Bosch

A un convent? Si ho sentira Pep Amagat, segur que et diria però tu estàs boig, xaval! A qui li passa pel cap allotjar-se en un convent.

L’amic blaver

Tu que ets més convincent, ja trobaràs la manera de dir-li-ho amb tacte i reconduir-ho amb les paraules justes. Tampoc li cal saber-ho, eh. T’ho dic perquè m’estranyarà i et preguntarà per mi tot i els nostres punts de vista diferents en algunes coses.

En Bosch

Es pot saber on és eixe convent. Està molt lluny?

L’amic blaver

Vaig buscar el convent modern de La Immaculada, a Torrent. No em va convèncer. Al final, m’he decantat pel de Santa Maria de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat, només demanen la voluntat.

En Bosch

De vegades sembla que quan hom va a convent i a fer meditació en Setmana Santa és evident que creu que va a coses d’església i, com diu l’amic Pep Amagat, la Setmana Santa de l’església és sempre el mateix i és un pèl rància.

L’amic blaver

He d’aconseguir que allà m’adone que només existeix el silenci, que el moviment el creem nosaltres igual com el soroll. En realitat, l’únic soroll existent és creat per nosaltres. Si l’eliminem, descobrim que només hi ha el silenci i el soroll de la natura.

El que jo faré és meditació que no té res a veure amb la Setmana Santa de la religió cristiana.

Tanmateix, si algú creu que hi pot arribar a la religió a través de la meditació, també es pot fer; és a dir, que no estan renyides. Hi ha qui diu que tenen punts coincidents, llavors per què no aprofundir i arribar a Déu també.

En Bosch

Em fa impressió que les persones tenim moltes pors que creen dubtes que ens maregen i ens aturen. Preferim capbussar-nos en mons virtuals i no volem mirar-nos cap a nosaltres mateixos.

(Li fa un somriure i li toca el muscle durant uns segons)

Que et vaja bé, amic blaver. Que medites i que relaxes la ment.

L’amic blaver

Totalment d’acord. Molt ben dit, ja que la tecnologia ens ajuda a figurar-nos una vida falsa. Oblidaré les paraules ‘rapidesa’ i ‘tensió’.

També m’oblidaré del món de la política valenciana envoltada de corrupció i del procés català, que no se sap com acabarà.

Ah, i moltes gràcies, Bosch.

Comparteix

Icona de pantalla completa