Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 25 de desembre

El fred, les gelades i la preocupació per les collites centren la major part de dates històriques d’aquest dia 25 de desembre. De fet, l’any 1970, es viu una important onada de fred a tot el territori valencià, com també passà el mateix el 1962, on una intensa onada de fred a tot el territori del País Valencià deixà collites destrossades.

Un punt i a part es produeix el 1788, quan a Castelló es gelà la sèquia major i els carros podien passar, carregats, sobre el gel sense trencar-lo.

1998.- Mor el periodista i polític valencià Vicent Ventura, una persona que el 1962 va participar en el Contuberni de Munic, raó per la qual les autoritats espanyoles li impediren entrar a Espanya i va haver d’establir la seua residència a París. El 1964 va tornar a València i va ser confinat a Dénia. Va ser una de les primeres veus de l’esquerra nacionalista. Guardonat amb la Creu de Sant Jordi i Medalla de la Universitat de València.

1984.- Torna la representació del Betlem de Nadal a la ciutat de Torrent de l’Horta, després d’algunes dècades sense poder-se representar per manca d’interés dels quadros artístics locals.

1948.- Fa el seu traspàs a Prada de Conflent el filòleg i enginyer Pompeu Fabra, que tant va fer per la normalització lingüística del nostre àmbit cultural. Promotor de les conegudes Normes de Castelló signades en l’any 1932, com a prova de confluència entre tots els territoris de la mateixa parla.

1910.- La tradició betlemística alcoiana data del segle XIX i la figura de Tiristi s’ancora en l’any 1910. El Betlem de Tirisiti, que és el seu nom complet, es representa a Alcoi en Nadal, amb un format menut, mesclant elements populars alcoians, amb altres del naixement de Jesús, l’arribada dels Reis d’Orient o la celebració de les festes de Moros i Cristians, tan característics del lloc.

1875.- Naix a València el pintor Manuel Benedito Vives, perpetuador de l’escola valenciana del segle XIX.

1583.- Fa el seu traspàs a València als 63 anys d’edat Nicolau Factor, frare franciscà, pintor del Renaixement.

Comparteix

Icona de pantalla completa