Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 22 de desembre

2006.- La grossa de Nadal deixa més de 60 milions d’euros al País Valencià. Alacant, Benidorm, València i Onil són les ciutats agraciades amb la rifa.

2006.- Es cataloga la nova espècie de dinosaures Turiasaurus riodevensis, una espècie trobada al municipi de Riodeva, prop del Racó d’Ademús, l’any 2003. Es tracta de l’animal terrestre més gran (36 metres de llargada i un pes de 48 tones) de la història d’Europa. La seua existència ha estat datada en 150 milions d’anys enrere.

2005.- Les Corts Valencianes aproven la Llei urbanística valenciana amb els vots del PP i l’oposició del PSPV-PSOE i Esquerra Unida. Una llei que la Unió Europea va advertir que no complia totes les directrius sobre urbanisme.

2004.- El Conseller del PP Font de Mora irromp en un ple de l’AVL i impedeix que s’aprove un dictamen sobre la doble denominació valencià-català per a la llengua pròpia del País Valencià, una proposta que tenia el suport de 13 dels 20 membres.

1995.- El conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana, Ferran Villalonga (PP), anuncia la derogació del decret d’homologació dels títols administratius de coneixement del català i del valencià.

1979.- Albiñana acata la decisió del seu partit i renuncia a la residència del pregovern autonòmic del País Valencià.

1977.- Primer intent per a construir una Assemblea d’Intel·lectuals i Professionals al País Valencià. La reunió s’hi celebra a la Societat Coral “El Micalet” de València, arran la detenció d’Albert Boadella.

1977.- Bomba a l’impremta Vila, de València, lloc en la qual es confeccionen les revistes autonomistes “València Semanal”, “Cal Dir” i “El poble valencià”.

1976.- Manifestacions a València i d’altres ciutats per a demanar la llibertat de Santiago Carrillo, detés dies abans.

1922.- Catàstrofe ferroviària a Ontinyent, on van morir gran quantitat de soldats del Regiment d’Infanteria amb seu a Alcoi, que tornaven de fer maniobres des de les contrades de Xiva amb un comboi format per dues màquines de vapor i 22 unitats de transport de persones. L’accident provocà 14 morts i 82 ferits.

1909.- Clausura de l’Exposició Regional Valenciana, en què es va interpretar l’Himne d’aquesta Exposició Regional, que fou aprovat pels alcaldes d’Alacant, Castelló i València com a himne regional, el mes de maig de 1925. Disposa de música de José Serrano i dues lletres (una en castellà i d’altra en valencià) compostes totes dues per Maximilià Thous. En la composició s’inclou l’antic himne de la ciutat de València del segle XVI.

1875.- Naix a València l’historiador Francesc Almarche i Vazquez.

1747.- Ferran VI concedeix a la vila de Castelló les aigües de la rambla de la Viuda.

1429.- L’infant Joan, germà d’Alfons d’Aragó, ven la vila de Caudiel a un noble aragonés per mil florins.

Comparteix

Icona de pantalla completa