Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 16 de desembre

2002.- L’Institut de Reproducció Cefer de Barcelona anuncia el naixement, la setmana anterior, del primer nadó –una xiqueta– de l’Estat que s’ha gestat a partir d’un òvul congelat.

1995.- Una dona mor en un atemptat a El Corte Inglés de València. L’artefacte va ser adjudicar a l’ETA.

1981.- Mor el filòleg Manuel Sanchis Guarner, home que fou cronista oficial de València i persona ben compromesa amb la recuperació del valencià a la nostra geografia. Una persona va deixar forta petjada a la Universitat de València Estudi General.

1979.- El consell de la UCD presenta una moció de censura contra Josep Lluís Albiñana, president autonòmic que tant va fer per expandir el sentiment valencianista arreu les comarques d’un país que recuperava consciència aleshores.

1902.- Naix al Port de Santa Maria (Cadis) el poeta Rafael Alberti, investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València el 2 d’octubre de 1995.

Rafael Alberti

1705.- València capitula, sense resistència i amb la complicitat de molts gremis de la ciutat, davant les tropes austriacistes de Basset, compostes per 300 genets i 400 camperols armats. Amb aquesta capitulació, també ho fan moltes ciutats importants del conjunt del regne, on els grups socials menys benestants, llauradors de senyoriu, el baix clergat regular i secular, els comerciats, els artesans i els professionals liberals, defengueren, majoritàriament, la causa austriacista.

1485.- Fa el seu traspàs a Alcalà de Henares la filla xicoteta dels reis catòlics i regina consort d’Anglaterra, Caterina d’Aragó.

1429.- Alfons V d’Aragó incorpora Peníscola a la corona.

1369.- La regina na Leonor escriu al seu conseller i tresorer, Berenguer de Nelato, informant-li de la rendició d’Ontinyent i Biar gràcies a la concòrdia haguda entre ella mateixa i na Francesca de Boil i els seus tres fills. Per la seua banda, el rei Pere escriu als jurats i prohoms d’Ontinyent, Bocairent i Biar perquè aquestes poblacions atrogaren jurament i fidelitat a la regina Leonor com a la seua senyora natural.

Comparteix

Icona de pantalla completa