Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 29 de setembre

Dia mundial marítim

1912.- Naix a Barcelona l’escriptor Pere Calders i Rossinyol, autor que tanta influència va tindre entre els escriptors i escriptores valencians dels anys seixanta i setanta del segle XX.

1868.- Triomf del pronunciament progressista contra Isabel II a València, Alacant i Elx. Formació a València de la Junta Revolucionària presidida pel líder progressista Josep Peris i Valero. A partir d’aquesta data, nombrosos pobles i viles valencians van seguir aquesta estela.

1833.- Mor sense successió masculina el rei Fernando VII i el succeeix en el tron la seua filla Isabel II. L’infant Carles, germà del rei, es revolta amb els seus partidaris absolutistes contra la nova reina. Comença la Primera Guerra Carlina.

1521.- Els agermanats bategen a la força els moros de la moreria de València.

1519.- Inici de la revolta de les Germanies. Constitució de la Germania a la ciutat de València les reivindicacions de la qual van en la línia d’afavorir el treball gremial en una època de crisi econòmica; debilitar el poder de la noblesa i evitar els abusos dels oficials reials, i aconseguir la plena participació popular en el govern de les ciutats i del Regne.

1418.- És beneïda la campana grossa de la torre del Miquelet de València de 300 quintars de pes i se li posa el nom de Miquel, en atenció al sant que l’església Catòlica celebra en aquesta diada, fet pel qual la torre pren el seu nom en diminutiu. Aquesta campana es trencà i calgué refer-la diverses vegades; l’actual data, del 1532.

1241.- L’alcaid de Peníscola, en nom de Jaume I, concedeix l’alqueria de Vinaròs, a fur de Saragossa, a Grinyó Ballester i a 50 pobladors més.

Comparteix

Icona de pantalla completa