Diari La Veu del País Valencià
Que fem amb la memòria històrica?
Consultar determinats temes als llibres fa temps que ha esdevingut obsolet. Hui ho tenim quasi tot al nostre abast en la xarxa social d’internet. No seré jo qui diga que això és un avantatge o desavantatge, solament diré que a mi em va molt be; m’estalvia temps i treball. A més a més, quan m’alce de dormir, com que tinc tota la feina feta, i –potser per això– em trobe una mica desficiós, puc fer milers de consultes a l’aparell informàtic que, per cert, sembla està esperant-me. De vegades arribe a dubtar si l’ordinador és suficientment intel·ligent per mirar-me i dir-se a ell mateix: ja tinc altra volta ací quest ignorant.

La qüestió és que escorcollant l’altre dia vaig entrar a un de tants arxius històrics que hi ha al nostre abast, i vaig topar per casualitat en l’Arxiu Històric de Defensa. En aquest arxiu han quedat registrades les causes que va obrir el règim franquista, indiscriminadament, als republicans. La sorpresa va ser en descobrir un enllaç que en duia a un llistat d’individus que foren jutjats per tribunals militars, cada un amb la indicació de número de causa i expedient. No estan tots, però hi ha un gran número de noms i cognoms classificats des de l’A a la Z que sobrepassen els nou mil. A la mateixa pàgina hi ha indicacions de com es pot accedir als documents, condicions, tarifes, etc., inclòs hi ha un imprès per fer sol·licituds que hom estime oportunes.

Com exemple diré que amb la signatura de “fondo” de València està la documentació del que fou rector de la Universitat de València, Joan Peset Aleixandre, amb el sumari 13291 de l’any 1939, caixa 19713/5. També hi han altres Pesets de València i Castelló entre milers i milers de valencians.

He de dir que vaig traure un llistat d’una cinquantena de noms que m’interessen i he començat per fer una prova demanant-ne tres expedients que és el màxim per comanda. De tres solament m’han enviat dos, previ pagament de 45 € que valen les còpies, el tercer està en males condicions i solament està disponible allí en la sala d’investigadors de l’arxiu, i tractant-lo amb molta cura.

Cal dir que bona part d’aquestos arxius van estar fins ben entrat el mil·lenni xxi en el Jutjat Togat Militar Territorial de València núm. 13. Lloc on vaig intentar insistentment que em deixaren fullejar diferents sumaris de cocentainers encausats pel franquisme. Mai no em van dir que no podia veure’ls, però sempre que anava hi havia una excusa per negar-me l’accés. Finalment vaig fer una reclamació al Ministeri de Defensa, essent la Carme Chacón la titular de la casa. Tingué ressò perquè em van enviar una carta autoritzant-me investigar en l’arxiu togat de València. Vaig anar molt content amb la carta en la mà, però ni el personal ni el lloc d’investigadors estava disponible. Prengueren nota del meu telèfon i em prometeren que m’avisarien en estar disponible. Passaven les setmanes i no ho feien, per la qual cosa tornava a presentar-me de nou en el carrer Serrano Flores, núm. 6, on em repetien el mateix.

Finalment, un dia llegia a la premsa que l’arxiu del jutjat militar de València l’havien traslladat a Madrid; trasllat que el setmanari valencià El Temps recorde que el va qualificar d’espoli. Recordem que fou el segon espoli documental important, ja que el primer fou la muntonada de caixes que s’endugueren a Salamanca.

Cal afegir, per si hi ha algun valencià que se senta incòmode per l’espoli que està fent la cova de lladres instal·lada en la Generalitat del carrer Cavallers de la ciutat de València, que això no és tot. En cada un dels quatre arxius que consta el llistat, hi ha una introducció amb una nota a peu de pàgina que diu el següent; ho transcric literalment per si hi ha algun xurro que no ho entén:

Las fronteras territoriales en las que se circunscribe el fondo son las que actualmente delimitan la jurisdicción del Tribunal Militar Territorial Primero, es decir, las provincias que conforman las actuales Comunidades Autónomas de Extremadura, CastillaLa Mancha, Madrid, Valencia y Murcia1
1 No fue transferida la documentación de Murcia, depositada en el Archivo Naval de Cartagena por el Juzgado Togado Militar Territorial nº 14, ni la producida por los Juzgados Militares de la provincia de Guadalajara que, debido a las divisiones territoriales militares de la época, se conserva, mayoritariamente, en el Juzgado Togado Militar Territorial nº 32 de Zaragoza, bajo jurisdicción del actual Tribunal Militar Territorial 3º (Barcelona).
Vol dir açò que en aquell fons solament esta l’arxiu de València, de Madrid i Castella-La Manxa. Ara comence a entendre allò que deia ahir el monjo Bausset d’ofrenar noves glòries a Espanya. Jo aniria més enllà, València no solament oferix el seu patrimoni a Madrid; València és una pedania de Madrid –i encara més–, és simplement un carrer de Madrid. Us adoneu que les inicials de PV que afigen alguns partits a les seves sigles són una gran mentira que ningú se la pot creure?

Però, també cal anar amb compte d’aquelles formacions que no s’afigen la PV per ser valencianes, i s’entén que no es fa falta. Tot i així, a l’hora de la veritat, caldrà exigir-los que facen un llistat complet d’espolis que ens han fet per tal de recuperar-los. Se’ls veuria el plomer. El mateix que la Universitat de València que va fer una publicació extraordinària com Cartografías silenciadas amb un contingut exhaustiu de presons i camps de concentració franquistes d’un àmbit territorial més enllà de les seves pròpies fronteres. No sembla que hi ha hagut molta acceptació perquè estan regalant-lo a tots els que passen pel carrer La Nau. Anem amb compte i siguem coherents.

Són problemes greus que tenim els valencians i algunes formacions seudovalencianes miren cap un altre costat. Potser estan més preocupades en la competència que està fent-los Podemos, que en situar-se al dia responent a importants problemes d’identitat que té el País Valencià com a nació.

Els papers del Jutjat Togat de València núm. 13 amb els sumaris dels que patiren repressió franquista són patrimoni dels valencians i volem tindre’ls ací. Són papers que volem tocar-los amb les nostres mans perquè és l’únic nexe que ens queda d’aquells que lluitaren honestament per un món sense privilegiats.

Comparteix

Icona de pantalla completa