Diari La Veu del País Valencià
Una app localitza els establiments que no utilitzen plàstics per a ajudar a canviar els hàbits de consum

BARCELONA. Martí Morató i Magda Cebrián vivien al barri de Gràcia, a Barcelona. L’any 2018 el van començar amb un objectiu d’Any Nou: viure sense generar pràcticament residus. D’aquesta manera van decidir eliminar qualsevol mena de plàstic de la seua vida i es van sumar a l’estil zero waste, és a dir, ‘residu zero’.

Aquesta tendència consisteix a comprar a granel, reutilitzar bosses i envasos i apostar per productes reutilitzables de qualitat i respectuosos amb el medi ambient per tal de generar cada vegada menys fem. Però, en veure que no era fàcil, aquesta parella va crear, juntament amb Oriol Segarra, Go Zero Waste App, una ferramenta per a facilitar que la gent puga sumar-se a aquesta iniciativa.

L’aplicació geolocalitza les botigues que no utilitzen plàstics. També hi ha bars, restaurants, hotels i empreses. “L’objectiu és ajudar les persones que volen portar aquest tipus de vida sense residus a aconseguir-ho, perquè vam detectar que quan consumeixes fora del teu barri –que sí que el coneixes– no saps quins establiments segueixen aquesta política de residu zero”, explica l’expert en economia circular i membre de l’equip de Go Zero Waste App, Oriol Segarra.

Canviar els hàbits de consum

Donar a conéixer els negocis que aposten pel residu zero és la primera funcionalitat de l’app, però també volen incloure la possibilitat de fer la llista de la compra a través de la plataforma, trobar alternatives sense residus a prop de l’usuari i seguir reptes per a consumir de forma diferent. “L’objectiu principal és facilitar una compra sense tant de plàstic”, assenyala Segarra. És per això que el públic al qual s’adreça aquesta empresa emergent és aquella gent que vol canviar la forma com consumeix però no sap molt bé com fer-ho.

En marxa des del 8 de juny

L’empresa, que va nàixer al desembre, va captar 11.500 euros d’una campanya de micromecenatge. “Ens esperàvem que fos la comunitat residu zero la més interessada en l’app i hem vist com molta gent que no sap com fer-ho per començar amb aquest estil de vida també ens ha donat molt suport”, explica Segarra.

Els emprenedors han començat buscant establiments sense residus a Barcelona –”perquè és l’ecosistema que coneixem més i tenim més a prop”, argumenten–, però l’objectiu és que puga arribar a qualsevol lloc.

De moment compten amb 172 botigues en la seua plataforma, la majoria a Barcelona i a altres localitats catalanes, però també a ciutats de fora de Catalunya, com ara València, Madrid, Bilbao i Santander, entre d’altres. “Hem fet molta feina per captar aquestes botigues, però creiem que amb el llançament de l’app aquest dissabte [pel 8 de juny] ja començaran a ser elles les que mostrin interès per aparèixer-hi”, reconeix Segarra.

L’aplicació ja està disponible per a Google Play i ho estarà a l’App Store en les pròximes setmanes.

Reptes a resoldre i un comptador de residus ‘estalviats’

A més, l’aplicació compta amb un apartat de reptes que vol ajudar a la creació d’hàbits de consum responsables. Així, resolent reptes de l’estil ‘cada vegada que et vinguen amb una canyeta, digues que no’, ajuden a la gent a viure sense generar residus.

Els usuaris també tindran un comptador de quant plàstic han estalviat amb aquests reptes i en un futur s’introduirà un rànquing entre amics per a veure qui genera menys residus. També s’obtindrà una recompensa per cada repte assolit, com ara descomptes en botigues. Tot això, però, ja serà de cara al futur.

Big data contra el plàstic

El model de negoci d’aquesta empresa emergent es basa en una app gratuïta per a l’usuari però de pagament per als negocis que vulguen aparéixer en la seua llista d’establiments residu zero una vegada tinguen prou volum de sol·licituds.

A mitjà termini també es plantegen instal·lar una plataforma de pagament amb els comerços per a poder fer la compra a través de l’app.

Però l’ambició no acaba ací i, en un futur més llunyà, volen impulsar un model de negoci B2B (business-to-business, o ‘negoci amb negoci’) amb els ajuntaments “per a implementar un ecosistema de residu zero a la ciutat”. El seu objectiu és poder mesurar amb big data com està impactant en la reducció de residus el canvi d’hàbits en la població i en la factura anual que cada consistori ha de pagar per a la gestió dels residus.

Comparteix

Icona de pantalla completa