Diari La Veu del País Valencià
L’app que identifica els rètols que no compleixen amb la normalització recull més de 120 incidències

VALÈNCIA. El 13 de novembre del 2018 es va posar en marxa l’aplicació BonSenyal, una app que es gestiona des de l’Oficina de Promoció Lingüística de l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc i que té l’objectiu d’identificar “aquells rètols i senyals dels espais públics que no compleixen amb la normalització del valencià”. Els passos a seguir són senzills: cal localitzar la incidència; identificar si és un camí, un edifici, un parc…; explicar què passa, i adjuntar una foto. Si la incidència acaba solucionant-se, l’usuari que l’ha enviada rep un avís. A més, es pot fer un seguiment de totes les incidències enviades.

BonSenyal, que es pot descarregar en un dispositiu mòbil o usar des de l’ordinador, es va posar en marxa gràcies a l’ajuda de la Direcció General de Política Lingüística a través d’una subvenció de promoció del valencià. Set mesos i escaig després del seu llançament, aquesta eina ha rebut 121 incidències –41 en els mesos del 2018 i 80 durant aquest any–. D’aquestes, 74 ja han sigut estudiades i traslladades a les administracions corresponents, expliquen des del Tirant.

Convidar a modificar i adaptar els cartells

La majoria d’incidències s’han traslladat als organismes responsables a través de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL) de la Generalitat, que quan es va posar en marxa l’aplicació ja va traslladar que es faria càrrec d’aquelles que anaven adreçades a organismes de la Generalitat, així com les que corresponien a altres organismes que no disposen de cap servei específic de normalització o promoció lingüística.

“L’ODL –exposen des del Tirant– elabora informes molt ben preparats per a justificar a les administracions corresponents per què els seus cartells o senyals no estan adaptats a la normativa vigent i els convida a modificar-los i adaptar-los”. En aquest sentit, l’associació cívica reconeix la tasca que porta a terme l’ODL amb aquesta elaboració d’informes per a explicar a les administracions per què i com han de modificar els seus cartells.

Carrers, carreteres i edificis públics

La majoria d’incidències tenen a veure amb senyals i cartells de carreteres; amb cartells dels noms dels carrers, i amb cartells, senyals i rètols tant de l’interior com de l’exterior d’edificis públics.

Pel que fa a l’organisme responsable, un 30% d’aquestes incidències corresponen a cartells o senyals de l’Ajuntament de València, mentre que un altre 30% es reparteix entre senyals de carreteres del Ministeri de Foment i de les diputacions de València i Alacant.

A més, hi ha alguna incidència corresponent a l’Ajuntament d’Oliva i al de Castelló de la Plana, així com a les conselleries d’Educació i d’Habitatge. També n’hi ha tres de l’Hospital Doctor Peset i dos, d’FGV.

Canvis a l’Hospital Doctor Peset i a l’estació de metro de Museros, els primers fruits de l’app

Aquestes notificacions no cauen en sac foradat, sinó que en la majoria de casos les administracions han contestat –tot i que per correu electrònic, no certificat– agraint la feina feta per l’entitat i assegurant que estudiaran les incidències que se’ls han fet arribar.

Hi ha, però, dos exemples concrets d’èxit. Es tracta de l’Hospital Doctor Peset i de l’estació de Museros d’FGV. En ambdós casos s’ha rebut una resposta ferma amb el compromís de canviar els cartells i complir amb la normativa.

En el cas de l’hospital, s’han compromés a canviar tres cartells per a incloure, en valencià, el text ‘Eixida d’urgència’. Pel que fa a FGV, substituiran els cartells de l’estació de Museros que estan escrits només en castellà per altres redactats “de forma bilingüe”. I no només això, sinó que “fins i tot han explicat algunes de les mesures que porten a terme en matèria de normalització o promoció lingüística”.

Incidències cada setmana

Des de l’associació cívica es mostren contents amb les respostes rebudes, ja que saben “quins són els tempos de l’administració”, i celebren que mesos després de la posada en funcionament haja començat a donar fruits.

A més, esperen poder gestionar prompte la resta d’incidències recollides d’eixe total de 121 mentre conviden la ciutadania a enviar-ne de noves. Ara per ara, però, asseguren que cada setmana en reben com a mínim un parell.

Comparteix

Icona de pantalla completa