Alumnes de 3 instituts visiten les exhumacions del cementeri de Castelló de la Plana

Els grups participants pertanyen a 4t d'ESO i a 2n de Batxillerat, "nivells en els quals es tracten curricularment la Guerra Civil Espanyola, el franquisme i la repressió"
27 setembre 2019 18:43h
Els joves s'han interessat pels detalls que van envoltar l'assassinat de les persones i per la recuperació dels cossos on treballa l'equip d'arqueòlegs. Imatge d'arxiu. / EFE

CASTELLÓ DE LA PLANA. Estudiants d'ESO i Batxillerat dels IES Bovalar i Caminàs de Castelló de la Plana han visitat aquest divendres els treballs d'exhumació de persones afusellades durant el franquisme que la Regidoria de Memòria Històrica duu a terme al cementeri civil; alumnes d'un altre institut l'han fet també aquesta setmana.

Acompanyats pel director de les excavacions, Miguel Mezquida; pel professorat d'Història dels centres, i per Maribel Peris i Juan Luis Porcar, membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, l'alumnat "ha aprofundit en aquest capítol del passat recent de la ciutat", segons fonts municipals recollides per EFE.

Els grups participants pertanyen a 4t d'ESO i a 2n de Batxillerat, "nivells en els quals es tracten curricularment la Guerra Civil Espanyola, el franquisme i la repressió", afegeix l'Ajuntament.

Els joves s'han interessat pels detalls que van envoltar l'assassinat de les persones i per la recuperació dels cossos on treballa l'equip d'arqueòlegs. El regidor d'Educació, Francesc Mezquita, ha volgut estar present durant les visites, en les quals ha participat durant aquesta setmana també l'IES Sos Baynat.

Durant la setmana vinent els tres instituts continuaran les visites als treballs d'exhumació, que finalitzaran a principis del mes d'octubre i que tenen com a objectiu identificar huit homes afusellats durant la primavera del 1940.

Com a conseqüència de la disposició dels cossos, està previst que s'exhume una quinzena persones les restes de les quals seran analitzades i sotmeses a proves antropològiques i genètiques.

El projecte suposarà l'obertura de cinc punts de les fosses comunes del cementeri civil, en els quals, segons el registre que es conserva, estan enterrats Bautista Peris Muñoz, Miguel Tormos Adsuara, Joaquín Jaques Celma, Ernesto Centelles Roig, José Aragón Ucher, Joaquín Fresquet Rueda, Agustín Barceló Pitarch i Vicente Ballester Forcada.

Els experts consideren que les primeres restes trobades pertanyen a aquest últim i ja han sigut traslladades a la Universitat Autònoma de Madrid per a ser estudiades.

next