L'alta velocitat entre Castelló i Alacant no arribarà abans del 2022

L'Associació Valenciana d'Empresaris demana "més esforç" pressupostari al govern espanyol i a Europa perquè el Corredor Mediterrani puga estar acabat el 2025
29 novembre 2019 06:00h
Boluda i Saura van protagonitzar una conversa al més pur estil televisiu en la qual van comentar els avanços del Corredor Mediterrani. / AVE

ELX. "No s'entén que ciutats com València i Alacant encara no estiguen unides amb AVE", clamava el president de Mercadona, Juan Roig, aquest dijous a l'entrada de l'acte organitzat per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) per a reivindicar el Corredor Mediterrani. Aquesta afirmació la comparteixen milers de valencians que dia rere dia troben impediments per a desplaçar-se pel territori en transport públic.

De fet, la vertebració del País Valencià a través d'una xarxa ferroviària funcional és una reivindicació històrica del conjunt de la societat civil valenciana i de milers de ciutadans anònims, que hauran d'esperar com a mínim fins al 2022 per a poder recórrer el País Valencià en AVE.

Aquesta és la data que va donar dijous el president d'AVE, Vicente Boluda, en el ja tradicional acte semestral de repàs de les obres del Corredor Mediterrani, que cada sis mesos se celebra en un punt del tram i que en aquesta ocasió ha sigut a Elx. "La pitjor notícia per a la Comunitat Valenciana i més ací a Elx és que abans del 2022 no arribarà ací el tema [el Corredor Mediterrani], quan podria haver estat el 2019", va lamentar després d'una reunió mantinguda abans de l'acte oficial.

El líder del lobby empresarial va assegurar que no poden estar "del tot satisfets" perquè, tot i que la construcció de la infraestructura avança, ho fa "molt lentament", i ha demanat al Ministeri de Foment –encarnat en la figura del secretari d'estat d'Infraestructures, Pedro Saura– més esforç i més suport públic per a donar un impuls al Corredor.

36 mesos per al tram de la Encina

El primer pas per a vertebrar el País Valencià ferroviàriament es va donar aquest estiu, quan Adif va adjudicar les obres del tram entre València i la Encina, que segons Saura tenen un període d'execució de 36 mesos. Una vegada finalitzada aquesta part del projecte, es podrà viatjar en AVE d'Alacant a València.

En la mateixa línia, Saura va anunciar també a Elx que en els propers mesos es posaran en funcionament el tram d'Alta Velocitat fins a Oriola i la unió d'aquesta ciutat amb Monfort, tram que inicia la línia d'AVE entre les comarques del sud i Madrid.

Davant d'aquestes promeses del responsable de Foment, Boluda es va mostrar escèptic amb els terminis i va recordar que ja se'ls va prometre que la vertebració del País Valencià amb el Corredor Mediterrani estaria fa tres anys i que no té clar que el tram del nus de la Encina ho estiga en els propers tres.

Objectiu 2025

Si els trams que connecten el País Valencià estan prevists per al 2022, la finalització del Corredor Mediterrani al seu pas per Espanya està prevista per a l'any 2025. Aquesta és la data que ha estat facilitada pel Ministeri a AVE i sobre la qual el lobby empresarial treballa per a fer les seues estimacions. No obstant això, el representant del Ministeri, quan li van seguir preguntant directament per una data, va evitar donar una resposta directa.

Saura, però, va traure pit sobre l'impuls que el govern socialista ha donat a la infraestructura i va assegurar que, sense l'augment d'inversions fet pel govern de Pedro Sánchez, el Corredor necessitaria 20 anys més per a estar acabat. Així, va assegurar que en els darrers anys s'ha multiplicat per tres la inversió habitual en la infraestructura.

Boluda també es va mostrar reticent a creure's el compromís del govern espanyol, tot i que sí que va assegurar que si hi ha voluntat, podria ser una realitat l'any 2025. "La Unió Europea i el govern fan moltes coses però en podrien fer més", va assegurar el líder empresarial. De fet, el tram del Corredor Mediterrani que passa per Almeria està pràcticament per començar, fet que deixa entreveure que les previsions de Foment no podran complir-se. 

1.500 empresaris

Elx va acollir dijous l'Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani i el segon xequeig semestral a la Institució Firal Alacantina (IFA), que va congregar més de 1.500 inscrits que es van reunir per a defensar el Corredor Mediterrani. 

Entre els assistents van destacar el president de l'Associació Valenciana d'Empresaris –impulsora de la plataforma Quiero Corredor, que organitza l'esdeveniment– Vicente Boluda, i empresaris de la talla d'Adolfo Utor (Baleària), José Ignacio Goirigolzarri (Bankia), Juan Roig (Mercadona) i Salvador Navarro (CEV) entre d'altres. També polítics, com el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de Múrcia, Fernando López Miras. 

En aquesta ocasió, la plataforma Quiero Corredor, impulsora junt amb AVE de l'esdeveniment, va optar per un format televisiu de Late Night per a escenificar el xequeig. La presentadora de televisió il·licitana, Mónica Carrillo, va ser la conductora de les converses entre Boluda i Federico Felix, president de pro-AVE, i de Boluda i Saura. També va ser l'encarregada, junt amb la còmica Maria Juan, d'explicar els avançaments tram per tram.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next