Diari La Veu del País Valencià
L’Alfàs del Pi, obligat a substituir el pi que dona nom al seu municipi

L’ALFÀS DEL PI. La mort biològica del pi que dona nom al municipi de l’Alfàs del Pi, plantat el 1949 en la plaça de l’Església, obligarà a la seua substitució en els pròxims dies per un nou exemplar. Segons han informat fonts de la Regidoria de Medi Ambient de la localitat de la Marina Baixa, va ser l’any 1786 quan es va plantar el primer pi a la localitat i, amb una esperança de vida de 60 i 70 anys, cada vegada que s’ha assecat un exemplar ha sigut reposat per un altre en el mateix lloc de la plaça pel seu caràcter simbòlic.

D’aquesta manera, des d’aquell 1786 s’han plantat sis pins, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Rocío Guijarro, qui ha afegit que aquest costum es repeteix des que l’Alfàs es va independitzar de la Baronia de Polop i va incorporar al seu nom l’afegit “del Pi”.

Segons l’historiador alacantí Figueras Pacheco, aquell primer pi es va plantar l’any 1786 quan el poble era encara un llogaret dependent de Polop. Guijarro ha explicat que, malgrat les cures que s’han proporcionat als exemplars, “s’anaven assecant cada 60 o 70 anys i era necessari reposar-los”.

L’actual pi és el sisé i es va plantar el febrer del 1949. De fet, de forma previsora, l’Ajuntament va plantar dos exemplars per si algun s’assecava. Un d’ells, no obstant això, va haver de ser retirat entre 1952 i 1954 per les molèsties que causava quan eixia en processó el Santíssim Crist del Bon Encert.

Ara s’ha confirmat la mort biològica de l’exemplar, després de 70 anys de vida i després que els primers símptomes d’esgotament de l’arbre es detectaren en la primavera del 2018.

Des d’aquell moment, l’Ajuntament ha fet diferents treballs per a recuperar l’exemplar, “com el buidatge de l’escocell que envoltava a l’arbre i la incorporació d’una tarima flotant per a millorar la ventilació de les arrels i l’aplicació de tractaments”.

Com cap dels pins plantats en la plaça ha superat la barrera dels 80 anys, els tècnics han deduït que “aquesta espècie no aconsegueix envellir en aquest lloc”, probablement a causa de factors urbans “que impedeixen el desenvolupament radicular a mesura que avança la seua edat”.

Així, l’Ajuntament procedirà la setmana pròxima a talar l’arbre i després plantarà un nou pi pinyer de sis metres d’altura i 65 centímetres de calibre, coincidint amb la “Setmana Cultural l’Alfàs amb Història”.

Aquesta setmana cultural va sorgir el 2012 per a commemorar la segregació de la Baronia de Polop i la creació del nou municipi el 16 d’abril del 1836.

Comparteix

Icona de pantalla completa