Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València aprova el PEP de Ciutat Vella i queda a l’espera del vistiplau de la Generalitat

VALÈNCIA. El ple de l’Ajuntament de València ha aprovat provisionalment el Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella. Un projecte que pretén protegir 2.250 edificis perquè no puguen ser emprats per a usos hostelers o turístics, i queden exclusivament dedicats als usos residencials. La Comissió d’Urbanisme ja va donar llum verda al projecte fa tres dies i, aquest dijous, el ple municipal ha ratificat aquest suport. Cap dels grups municipals ha volgut tirar enrere el pla, que ha comptat amb els vots favorables de l’executiu municipal –Compromís i PSPV– i amb les abstencions del PP, Ciutadans i Vox.

La vicealcaldessa i regidora de Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha volgut agrair el treball previ de l’anterior regidor d’Urbanisme, Vicent Sarrià, qui va ser el precursor d’aquest pla que protegeix el conjunt del centre històric com a Bé d’Interés Cultural. La regidora s’ha referit a aquesta sessió plenària “important” que dona el tret d’eixida al PEP. Ara, l’Ajuntament queda a l’espera que la Conselleria de Política Territorial li done el vistiplau i s’acorde definitivament.

A més de la protecció d’edificis residencials, el pla també inclou que per a les construccions de tipologia palatina, senyorial o singular es contemple la possibilitat de l’ús comercial, d’oficines o hostaler, però mai d’apartaments turístics. Això sí, sempre sota l’autorització de la Comissió Municipal de Patrimoni.

“És un pla que permet que els barris seguisquen sent barris”, ha assenyalat la regidora. “Enfront de la massificació i la turistificació, permet la protecció dels elements patrimonials i va en la línia de les polítiques que mantinguen la protecció dels edificis residencials”, ha afegit. Un dels punts que Gómez ha ressaltat és que, als 1.600 edificis que el pla ja preveia, se sumen més de 400 edificis, entre els quals s’inclouen 49 comerços tradicionals.

Des dels partits de l’oposició han aplaudit la tasca que han realitzat els tècnics en la protecció dels edificis. Tot i això, també han denunciat el que consideren carències. El regidor del grup popular Juan Giner ha criticat el canvi d’ús de la seu de Comissions Obreres, a la plaça de Nàpols i Sicília, alhora que ha criticat la pujada del preu del lloguer a la ciutat.

Per la seua banda, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés també ha assenyalat els aspectes que considera de protecció de la vivenda a la ciutat, però ha criticat la manca d’espais verds –tot i que aquest es deriva de l’entramat urbanístic del barri– i de vivenda social.

El PEP no garanteix la no expulsió del veïnat

Tot i que el PEP no ha aconseguit el consens entre tots els grups, tampoc ha comptat amb una dissonància oberta i ferma cap al govern municipal. Els que sí que han tornat a mostrar oposició al pla són alguns dels col·lectius socials existents al barri. De fet, la plataforma Veïnat en Perill d’Extinció ha tornat a denunciar a través de les xarxes socials que l’aprovació del PEP no ofereix les garanties perquè no s’expulse els residents del barri.

En concret, critiquen que encara hi ha llicències d’hotel que podrien ser aprovades pròximament i que el pla defineix criteris molt laxes a l’hora de regular el lloguer de curta estada. Un dels casos dels quals la plataforma es va fer eco fa unes setmanes va ser el del l’edifici del carrer de Caixers, on una empresa ha adquirit la finca sencera per a convertir-la en un bloc d’apartaments turístics i, per tant, no ha renovat el contracte de lloguer a cap dels residents.

Comparteix

Icona de pantalla completa