L'Ajuntament de València dona llum verda a l'acord per a construir l'estació d'AVE definitiva i el túnel passant

El govern espanyol aportarà el 50% del pressupost, i el consistori i la Generalitat, el 25% cadascú 
22 març 2019 12:22h
En una primera fase s'executarà el Canal d'Accés i, en una segona etapa, el tram restant del canal, l'estació central i el túnel passant. / EFE

VALÈNCIA. La Junta de Govern Local de València ha aprovat aquest divendres l'acord de cooperació aconseguit amb la Generalitat, el Ministeri de Foment, Societat Parc Central, RENFE, ADIF i ADIF Alta Velocitat que estableix les bases per al desenvolupament de la integració del ferrocarril a la ciutat. Mitjançant aquest acord, queda aprovada l'execució del Canal d'Accés fins al viaducte de Giorgeta, així com la nova estació i el túnel passant.

"Hui hem aprovat en la Junta de Govern Local l'impuls a un conveni que suposa un pas molt important per a la solució ferroviària de València", ha destacat l'alcalde Joan Ribó, sobre l'acord marc entre les administracions estatal, autonòmica i municipal, que estableix un cronograma per a l'execució del Canal d'Accés, el túnel passant i la nova estació ferroviària.

"És un avanç important perquè es concreta ja el Canal d'Accés fins a l'avinguda de Giorgeta, la qual cosa possibilitarà lliurar-nos del mur que separa el barri de Malilla, així com per la construcció de l'estació definitiva i la penetració fins a l'eixida de la ciutat per la zona de la Universitat Politècnica de València", ha afirmat Joan Ribó.

"Aquest conveni suposa un clar avanç en el nostre objectiu de trobar una solució ferroviària imprescindible per a la ciutat i, a més, és indispensable per a acabar el Corredor Mediterrani", ha assenyalat l'alcalde, qui ha recordat que l'anterior acord datava del 2003, el qual "va permetre l'arribada de l'alta velocitat, però no va possibilitar dur a terme totes les obres necessàries, com ara la nova estació i que els trens d'alta velocitat i rodalia arribaren a aquesta estació i seguiren cap al nord".

D'aquesta manera, la Junta de Govern Local ha aprovat la denominada 'Alternativa E o mixta', la qual preveu l'execució, en una primera fase, del Canal d'Accés i, en una segona etapa, el tram restant del canal, l'estació central i el túnel passant. En aquest sentit, l'estudi de viabilitat d'aquesta alternativa, considerada d'interés públic tant per a la ciutat de València com per a la resta del territori, va ser presentat en el Consell d'Administració de la Societat Parc Central, celebrat el passat 23 de gener.

L'acord de cooperació aconseguit per les diferents institucions i empreses involucrades per a la construcció del Canal d'Accés, inclou unes condicions econòmiques que estableixen una aportació del 50% per part del govern espanyol, un 25% per part de la Generalitat i el 25% restant a càrrec de l'Ajuntament. De la mateixa manera, el document exposa un segon acord pel qual el cost de la construcció de l'eix passant i de l'estació central serà assumit íntegrament per les entitats dependents del Ministeri de Foment, ADIF i ADIF Alta Velocitat.

De la mateixa manera, s'ha establit un principi bàsic de coordinació en el desenvolupament de l'execució del Canal d'Accés Fase 3 fins al viaducte de Giorgeta el projecte del qual es troba actualment en fase de redacció per ADIF Alta Velocitat. També ha quedat acordada l'actualització o nova redacció dels projectes de l'estació central, de l'eix passant i del tram del Canal d'Accés entre Giorgeta i l'estació, una vegada s'haja aprovat l'estudi informatiu i l'avaluació ambiental de l'eix passant.

L'execució del Canal d'Accés, per part de les administracions que formen la Societat Parc Central, està prevista que comence el 2021 i finalitze el 2024. Així mateix, amb la finalitat d'impulsar, desenvolupar i controlar les actuacions d'aquest acord de cooperació, també s'ha aprovat la creació d'una Comissió Mixta de Seguiment, que estarà composta per un representant de cadascuna de les parts.

next