Les ajudes al foment del valencià també arriben a les bandes, les penyes taurines, el futbol i els clubs d'escacs

Un total de 397 institucions, entitats i associacions, així com 226 consistoris, 4 entitats menors i 10 mancomunitats, s'han beneficiat de les subvencions concedides pel Consell en la convocatòria d'enguany
18 agost 2019 06:00h
Aquest divendres es van publicar al DOGV dues resolucions de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport amb la relació d'entitats subvencionades per un valor total de 4,5 milions d'euros. / PIXABAY

VALÈNCIA. Catalanistes. Aquest és un adjectiu que sovint uneix el PPCV i Ciutadans quan es tracta de fer oposició al Consell. Aquest dissabte, sense anar més lluny, uns i altres l'utilitzaven en les seues notes de premsa. 

La secretària general del PPCV, Eva Ortiz, va criticar "que el president de la Generalitat, Ximo Puig, plantege retallades mentre dispara la despesa en alts càrrecs i dona una pluja de milions a entitats catalanistes i afins al PSPV i Compromís".

Segons Ortiz, "ni Puig ni Oltra donen mostres d'ajustar-se el cinturó, sinó tot el contrari: augmenten els alts càrrecs i conselleries a raó de quatre milions d'euros en sous a l'any; se'n van de seminaris a passar caps de setmana a costa dels valencians per a unes reunions que podrien fer-se en les conselleries, i no tenen objeccions a regar amb milions d'euros entitats catalanistes com ACPV i afins al PSPV i Compromís".

Pel que fa a Ciutadans, la diputada Merche Ventura va fer referència concretament als "amics catalanistes" del conseller Vicent Marzà. "Mentre milers de xiquets valencians començaran aquest curs de nou en barracons, Marzà ha untat amb mig milió d'euros els seus amics d'entitats catalanistes." Així es va pronunciar Ventura en referència a les ajudes i subvencions concedides pel Consell a diferents associacions per al foment del valencià.

Per a la diputada de Ciutadans, Marzà "està oficialitzant cada vegada més el seu radicalisme i prefereix imposar la seua dictadura lingüística, amb els diners de tots els valencians, abans que vetlar per la qualitat educativa que reben els xiquets en la Comunitat Valenciana". 'Dictadura lingüística' o 'inquisició lingüística' en el cas del PPCV són també expressions en comú per a ambdós partits, que coincideixen a invocar els 'vells fantasmes' del catalanisme –o el que ells consideren catalanisme–.

"Yo quiero tener un millón de amigos"

Llegint les notes del PPCV i Ciutadans, i també les notícies d'alguns mitjans, seria lògic creure que la 'pluja de subvencions' només ha regat entitats com Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua i Acció Cultural. 

Però deia Ventura que "Marzà unta amb mig milió d'euros els seus amics catalanistes" i, vista la llista del total de beneficiaris, la gent podria pensar aleshores que el conseller Marzà és com Roberto Carlos, el de "Yo quiero tener un millón de amigos". No en són un milió però sí prou més de mig miler les associacions i municipis subvencionats. Segons recollia el DOGV aquest divendres, en el cas de les institucions, entitats i associacions, en total se n'han beneficiat 397. Pel que fa als ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals menors, hi ha 226 consistoris, 4 entitats menors i 10 mancomunitats.

Concretament, enguany la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport concedeix 2,5 milions d'euros a institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa i a persones jurídiques públiques i privades que realitzen projectes singulars de foment del valencià i del multilingüisme en l'àmbit social.

Així mateix, destina 2 milions a ajudes als ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals menors valencianes i del Carxe que realitzen activitats de promoció de l'ús del valencià durant aquest any.

Catalanisme everywhere

Segons les declaracions de la dreta respecte a les ajudes, ara que torna a estar de moda Toy Story podria fer-se un d'eixos memes amb Buzz Lightyear i Woody i la frase 'Catalanisme, catalanisme eveywhere'. Catalanisme a les penyes taurines, a les societats musicals, als clubs d'escacs, al futbol, a les falles i les fogueres i, també, a la Federación de Caza de la Comunidad Valenciana. Catalanisme entre els agricultors, les confraries, els consells de la joventut, els empresaris, les ciclistes, els amants dels bolets o els Juniors Moviment Diocesà, entre molts altres. O en els afectats per la fibromiàlgia, els fotoaficionats o els 'telecos'. Perquè aquestes són, també, algunes de les entitats que han sigut subvencionades enguany per realitzar projectes singulars de foment del valencià i del multilingüisme en l'àmbit social. El llistat complet es pot trobar en una resolució del 5 de juliol publicada al DOGV aquest divendres.

Pel que fa als municipis, en una altra resolució es pot consultar el 'veredicte' de la comissió tècnica, que es va reunir el dia 5 de juliol per avaluar les sol·licituds presentades i emetre l'informe corresponent. Ajuntament grans i menuts, i d'un color o altre –també d'aquells que critiquen les subvencions–, reben enguany ajudes que van des dels 278,30 euros de Sant Joanet (la Ribera Alta) fins als 54.120,45 euros d'Elx (el Baix Vinalopó).

next