Agricultura convoca les ajudes al pasturatge per a previndre incendis forestals

Les ajudes estan orientades a les persones titulars d'explotacions ramaderes
1 abril 2019 13:00h
El termini de presentació de sol·licituds serà de 30 dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana./ EUROPA PRESS

CASTELLÓ. La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha convocat les ajudes per al control de vegetació natural mitjançant aprofitament ramader extensiu en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis en el marc del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 de la Comunitat Valenciana, que pot consultar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Aquestes subvencions estan destinades a l'activitat de maneig del bestiar a través de la seua conducció i guia per un pastor o mitjançant instal·lacions que eviten la seua mobilitat, com pastors elèctrics o tanques mòbils, en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis per al control de la pastura i matoll mitjançant un pasturatge extensiu controlat, "de caràcter exhaustiu", segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

S'orienten a les persones titulars d'explotacions ramaderes amb autorització d'aprofitament forestal menor o de pla d'aprofitament de pastures. El període d'activitat objecte de subvenció serà d'octubre del 2019 a juny del 2020, del qual serà subvencionable un màxim de 130 dies, que seran distribuïts per la persona sol·licitant d'acord amb les seues necessitats, garantint que es realiltze el control de la vegetació adequament.

L'oferta de les zones adequades per al seu manteniment mitjançant bestiar es correspon amb àrees tallafocs, faixes auxiliars i pistes forestals en muntanyes públiques i privades que requerisquen d'una reducció de la càrrega de vegetació existent entre els desbrossaments de manteniment mecànic programats, així com els cultius abandonats delimitats com a àrees tallafoc en els plans de prevenció.

També comprén els bovalars de la demarcació de Castelló, així com les superfícies de pastura incloses dins d'espais naturals del País Valencià: reserva natural, parc natural, paisatge protegit i paratge natural municipal.

D'igual manera, s'inclouen les superfícies de pastura d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000 del País Valencià (lloc d'importància comunitària, zona especial de conservació i zona d'especial protecció dels ocells).

Les ajudes estan finançades pel Feader, la Generalitat i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, segons consta en el Programa de Desenvolupament Rural-CV 2014-2020, del qual formen part. La dotació pressupostària corresponent a la conselleria és d'un import màxim de 100.000 euros per a les anualitats del 2019 i 2020.

El termini de presentació de sol·licituds serà de 30 dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

El pasturatge ordenat per al control de vegetació natural en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis (àrees tallafocs, pistes, etc.) "constitueix una pràctica agroforestal sostenible en la qual el bestiar col·labora reduint els riscos d'incendi mitjançant el control del desenvolupament de la vegetació de la qual s'alimenta", ha explicat la Generalitat.

next