Diari La Veu del País Valencià
Els agricultors valencians confien en els productes ‘Bio’ per a ampliar mercat a Europa, Amèrica i Àsia

Enviada especial a Berlín. Gurmet, ecològic, ‘Bio’. Aquestos són els adjectius més repetits en la cartelleria de les més de 90 empreses valencianes que participen en Fruit Logistica, a Berlín, que tanca aquest divendres l’edició del 2019 amb la diferenciació del producte i l’especialització com a principal potencial dels productors valencians. Des d’agricultors de Sueca (la Ribera Baixa) que produeixen vegetals tradicionals xinesos per a exportar a Europa, passant per productors de suc de magrana ecològica i d’orxata ‘bio’, fins a desembocar en tot tipus de màquines espremedores per a cítrics, les empreses valencianes volen marxar de Berlín deixant clar que s’han pujat al tren de la innovació.

És el cas per exemple de Terra i Xufa, d’Albuixec (l’Horta Nord), una empresa que fa 10 anys que produeix de forma ecològica. Van començar produint xufa i els seus derivats però hui dia fan tot tipus de fruita i verdura. Per a ells, participar en aquesta fira és “una oportunitat per a mantindre la relació amb els clients d’exportació i per a presentar al món productes com l’orxata, que cada vegada són menys desconeguts”.

Però no es queden ahí. Saben que el món és un lloc competitiu i que la diversificació dels productes i la potenciació de la qualitat són actius fonamentals per a triomfar en l’agroalimentació. Per això, no només fan orxata, sinó també farines, oli, cervesa i moltes coses més amb xufa. Això sí, tot ecològic. “És una manera de defensar els productes i d’eixir del corrent dels productes convencionals que tenen els preus marcats per les grans corporacions, i també una manera de diferenciar-se en un mercat minoritari encara però que valora molt més la qualitat”, defensa Paco Planells, representant de l’empresa a Fruit Logistica.

Unir-se i remar en la mateixa direcció

El sector agrari també ha aprofitat Fruit Logistica com un espai per a reivindicar la necessitat de reinventar-se i, sobretot, d’unir-se per a ser més forts i competitius. Aquesta és l’estratègia que ha seguit l’Associació Espanyola del Caqui, presidida per Pascual Prats. En l’actualitat la formen 45 empreses –el 90% de les quals són valencianes–, que s’han unit “perquè no passe com amb els cítrics”. Prats explica que la producció de caqui pujarà molt en els propers 2 o 3 anys i els productors es troben davant el repte de trobar mercats que puguen absorbir l’oferta.

Europa és el mercat principal, però des de l’Associació ja tenen la mirada posada més enllà. Hong Kong, Singapur, el Canadà, els Estats Units o la Índia són els objectius triats per a “desembossar” el mercat europeu. “El sector està un poc més unit que abans, que és fonamental perquè l’agricultor es beneficie. Cal unir-se i remar en la mateixa direcció”, assenyala Prats.

En aquest sentit, advoca per trencar la tradició de vendre “a dos o tres dies” de casa, és a dir, a Europa, i mirar més enllà. “No ens vindrà a comprar ningú si ens quedem a casa; hem d’eixir, conéixer els països”, insisteix.

Voluntat d’avançar en nous mercats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va reiterar durant la seua visita als 30 estands que hi ha sota el paraigua de la Generalitat que les empreses tenen “voluntat d’avançar en nous mercats”. Va explicar que l’objectiu està a trobar la manera d’accedir a mercats com la Xina, el Japó i el Canadà. En aquest sentit, va assenyalar que les dues missions comercials al Canadà i al Japó estan donant resultats pel que fa a les exportacions agràries.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, va corroborar amb xifres l’afirmació del president i va assenyalar que les exportacions agroalimentàries valencianes al Canadà s’han incrementat un 38% en l’última campanya del 2018 a causa de l’acord entre Europa amb aquest país: el ZETA.

Així mateix, va valorar que l’acord entre Europa i el Japó ha permés que vins valencians s’hagen convertit en un “referent” al país asiàtic. De fet, va explicar que una cadena de supermercats que compta amb uns 2.000 establiments té en exclusiva un vi del celler Cherubino Valsangiacomo i és actualment la que més exporta al Japó. “Som líders”, va destacar.

Pel que fa als objectius de la fira, el president va celebrar que les empreses valencianes estiguen derivant cap a la potenciació del disseny, la qualitat i la segmentació del producte.

Comparteix

Icona de pantalla completa