Els agricultors esperen que la reducció del volum de cítrics faça augmentar els preus aquesta campanya

La consellera d'Agricultura es mostra optimista però els productors alerten que un preu més alt no suposa més rendiment econòmic
30 octubre 2019 06:00h
Enguany es recolliran 1,14 milions de tones menys que la passada collita. / UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. Aquest dimarts es va inaugurar a Picassent la XII edició del Congrés Citrícola de l'Horta Sud, en el qual es fa una radiografia de l'estat del sector, les seues necessitats i els seus reptes. Al primer acte va acudir la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, qui va instar el govern espanyol a posicionar-se i defensar la citricultura valenciana enfront de competidors tercers, com ho són Sud-àfrica o Egipte.

La responsable d'Agricultura de la Generalitat també va fer una primera estimació del que serà la campanya citrícola d'enguany, que acaba de començar. Mollà ha valorat que aquesta temporada serà "ajustada en tonatge". Segons va explicar, això està propiciant que l'eixida als mercats del producte siga "ordenada" i que els preus tinguen "un comportament millor que altres anys".

Segons les dades que va oferir la Conselleria en el primer aforament de collita de cítrics, enguany es recollirà un 28,1% menys de cítrics que en l'anterior campanya. Això suposa una reducció d'1,14 milions de tones respecte al balanç definitiu de collita citrícola de la passada campanya, que es va elevar a 4,05 milions de tones.

Les associacions agràries coincideixen amb les valoracions de la consellera respecte al que serà aquesta campanya, tot i que es mostren més prudents pel que fa a la millora dels preus. Tant des d'AVA-Asaja com des de La Unió de Llauradors reconeixen que, per ara, els preus estan per damunt del preu de cost de la producció, circumstància que no sempre es dona, i que també són superiors als de l'anterior campanya.

En aquesta línia, des d'AVA fins i tot celebren que des de finals d'estiu hi ha un fort interés per part de la distribució de comprar el producte i a un preu "prou acceptable", en comparació a l'any passat que, com que hi havia tanta oferta, molts productors no trobaven a qui vendre o venien a resultes.

No obstant això, alerten que la reducció de la collita enguany "és tan gran" que és probable que el rendiment econòmic del producte no siga suficient per als agricultors. Aquesta minva tan significativa de la producció es deu al fet que els cítrics són un cultiu alternant, per la qual cosa, després d'un any de producció elevada com va ser el passat, passen una campanya de davallada de producció, que és la situació actual.

De fet, els productors alerten que pot ser que la campanya que ve la situació de sobreproducció de la campanya passada es repetisca.

Lobby citrícola sud-africà

Durant el congrés també es va fer una reflexió sobre els reptes als quals s'enfronta el sector citrícola. Entre ells destaca l'aparició d'un lobby citrícola mundial, impulsat per Sud-àfrica. Es tracta d'una entitat que, segons la consellera, "emparant-se en una suposada promoció global, col·loca els productors, comercialitzadors o distribuïdors valencians al mateix nivell que els d'altres països que incompleixen la normativa europea en matèria fitosanitària o en drets laborals".

En aquest sentit, la consellera ha instat el Ministeri d'Agricultura a aclarir quina és la seua postura davant aquest grup de pressió mundial que es va presentar a porta tancada en l'última edició de la fira Fruit Attraction.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next